Tucson se poslavlja ...

... z norveškega trga. Hyundai se je namreč odločil, da se na trgu, kjer so električna vozila popolnoma prevzela prodajo, odpove še priključnim hibridom.

Prijeten sopotnik je tale Tucson, udoben, z zgledno ergonomijo in izdelavo. Pa tudi med zavoji se znajde, čeprav tega ne bi zapisal med njegove zrazite prednosti. (foto: Uroš Modlic) Uroš Modlic
1. 1. 2023

Od leta 2020 Hyundai na norveškem trgu prodaja le priključna vozila - torej električna in priključne hibride. Tako je imel Hyundai zadnji dve leti tam v ponudbi Ioniq 5 in 6, Tucson, električno Kono in Nexo, ki ga poganja vodik. Z novim letom bodo ostali le še baterijsko električni Ioniq 5 in 6 ter Kona Electric. Tucson se torej poslavlja. Pri Hyundaiu so prepričani, da odločitev ne bo vplivala na poslovanje na norveškem trgu.

Odločitev je smiselna - kar 81,6 odstotka vozil, ki so jih Norvežani prvič registrirali v novembru, je bilo namreč električnih (v novembru 2021 še 73,8 odstotka). Hyundaieva električna trojica je že doslej predstavljala kar 93 odstotkov Hyundaieve prodaje na Norveškem (90 odstotkov že v letih 2021 in 2020), Kona Electric in Ioniq 5 pa sta med najbolj priljubljenimi avtomobili na trgu. Pred kratkim so predstavili Ioniq 6, kmalu pa prihaja tudi električni SUV s tremi vrstami sedežev - Ioniq 7.

Preberite tudi: To norveško mesto bo prvo na svetu brez izpustov

Na vrhu je sicer Teslin Model Y, ki mu sledi Volkswagen ID.4, na tretjem mestu je Toyota Yaris (najbolj priljubljena v hibridni različici). Norvežani se za električne avtomobile vse bolj odločajo tudi namesto hibridov - ob 15.915 novih električnih avtomobilih se je na Norveškem v novembru prodalo še 1429 klasičnih in 1502 priključna hibrida. Novih registriranih avtomobilov, ki jih poganja le bencinski motor, je bilo le še 1,2 odstotka, dizelskih pa 2,2 odstotka.