Tudi Švedi niso imuni na odpuščanje

4. 5. 2023 | Gregor Žvab
Deli
Tudi Švedi niso imuni na odpuščanje (foto: Volvo)
Volvo

Številka delavcev, ki bodo izgubili delo, je velika. A to očitno postaja standard v avtomobilski industriji. Tudi na severu.

Pri švedskem proizvajalcu avtomobilov Volvo Cars so z namenom znižanja stroškov napovedali ukinitev 1300 pisarniških delovnih mest na Švedskem. Ob tem so napovedali globalne ukrepe za omejitev stroškov. Lanski ukrepi so po oceni vodstva že pokazali rezultate, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Volvo

Napovedana ukinitev delovnih mest bo tako prizadela okoli šest odstotkov vseh zaposlenih pri Volvo Cars na Švedskem, so danes sporočili iz podjetja. Glavni izvršni direktor Volvo Cars Jim Rowan je ob tem ocenil, da so lani sprejeti ukrepi za znižanje stroškov začeli kazati rezultate, vendar je "jasno, da moramo storiti več".

"Gospodarske težave, višje cene surovin in večja konkurenca bodo verjetno še nekaj časa predstavljale izziv za našo industrijo," je dejal Rowan.

Medtem ko današnja napoved ukinitev delovnih mest zadeva le Švedsko, pa so iz podjetja sporočili, da bodo v prihodnjih mesecih stroške klestili in učinkovitost krepili tudi v svojih mednarodnih dejavnostih.

Volvo

Čisti dobiček družbe, ki je v lasti kitajskega avtomobilskega proizvajalca Geely, se je v prvem letošnjem četrtletju kljub višjim prihodkom znižal na 3,9 milijarde švedskih kron (skoraj 344 milijonov evrov), so sredi aprila sporočili iz družbe. Med januarjem in marcem je družba prodala 162.900 vozil, kar je 10 odstotkov več kot lani, medtem ko so prihodki porasli za 29 odstotkov, na 95,7 milijarde kron (okoli 8,4 milijarde evrov).

Preberite še: Ne pomaga niti rekordno število registracij električnih avtomobilov

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol