Tukaj vas čakajo hrvaški stacionarni radarji (zemljevid)

Število ohišij je že preseglo 200, radarjev precej manj.

Tukaj vas čakajo hrvaški stacionarni radarji (zemljevid) (foto: Arhiv AM) Arhiv AM
23. 6. 2020

Jutri bo za velik delež šolarjev eden izmed najsrečnejših dni v letu, saj bo nastopil zadnji dan šole in posledično začetek počitnic. To pa posledično pomeni tudi odhode na počitnice, pri čemer številni Slovenci s tem namenom že dolga leta romajo proti Hrvaški. Pri tem pa previdnost na cesti nikakor ni odveč.

Hrvaška velja na področju prometa za eno izmed manj varnih držav Evropske Unije, česar se zavedajo tudi sami. Omenjeno težavo so se zato odločili reševati s pomočjo represije, zaradi česar v zadnjem obdobju pospešeno postavljajo ohišja za stacionarne merilnike hitrosti. Ti so se sprva pojavljali primarno po tako imenovani Jadranski magistrali in na vzhodnem delu države, sedaj pa jih lahko najdemo po celotni Hrvaški, tudi po otokih.

K sreči pa po spletu že nekaj let kroži interaktivni zemljevid, osnovan na Googlovih Zemljevidih, na katerih se nahajajo (neuradne) lokacije vseh ohišij. Ta je bil zadnjič osvežen 17. junija letos, sodeč po tem pa je na Hrvaškem trenutno prisotnih že 249 ohišij za radarje. Ogledate si ga lahko spodaj.

Največja koncentracija merilnikov se sicer nahaja na področju večjih mest in sicer Zagreba, Rijeke, Zadra ter Splita, pod močnim nadzorom pa je (sicer že nekaj časa) tudi magistralna cesta med obema na koncu navedenima mestoma. Sicer pa se v zadnjem obdobju povečuje nadzor tudi na cestah po hrvaškem delu Istre, še posebej v okolici mesta Pulj.