Uberjev avtonomni avto je povzročil prometno nesrečo s smrtnim izidom, testiranja ustavljena

19. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli

Uberjev avtonomni avto je med testiranji v Arizoni povzročil prvo prometno nesrečo avtonomnega avtomobila s smrtnim izidom, saj je povozil peško.

Uber, ameriško podjetje za izvajanje storitev prevoza, je zadnje čase pogosto predmet najrazličnejših, navadno ne najboljših novic. Hitro rastoče podjetje, znano po tem, da rado ignorira predpise in tako izriva konkurenco – že nekaj časa se govori, da naj bi prodrlo tudi na slovenski trg – se namreč trudi čim bolj znižati stroške dela (pa čeprav svojih voznikov že tako ne plačuje dobro). V želji po nadaljnjem zniževanju stroškov je podjetje že pred časom napovedalo, da bo v sodelovanju s švedskim avtomobilskim proizvajalcem Volvo začelo razvijati avtonomna vozila, da bi se tako dokončno izognili stroškom plačil za voznike.

A prav eden izmed avtomobilov, s katerimi Uber trenutno testira sistem avtonomne vožnje, je v zvezni državi Arizona povzročil prometno nesrečo, ko je spregledal peško, ki je v trenutkih pred nesrečo prečkala cesto, ob sebi pa potiskala kolo (zaradi česar bi jo moral sistem še lažje zaznati), in jo zadel s sprednjim desnim delom vozila. Policijska postaja v kraju Tempe blizu Phoenixa, kjer se je nesreča zgodila, je že potrdila, da je bilo vozilo v času nesreče v načinu popolnoma avtonomne vožnje, avto pa pred trkom ni zmanjšal hitrosti oziroma začel zavirati, hitrost pa je bila nekaj nad omejivijo, ki je na sicer osvetljeni ulici na kraju dogodka 35 milj na uro (57 kilometrov na uro).

Nesreča se je zgodila v večernih urah, ko Uberjevi tehniki zaradi nizke količine prometa sicer navadno testirajo vozila in sisteme za avtonomno vožnjo – poleg tega pa so prav noč ali druge razmere s slabšo vidljivostjo najbolj zahtevne za avtonomna vozila, zato takrat potrebujejo največ testiranja. Uber je že prekinil vsa testiranja svojih avtonomnih avtomobilov na javnih cestah.

Drugi primer prometne nesreče s smrtnim izidom katerega od avtonomnih avtomobilov

Omenjena nesreča je sicer prvi primer na svetu, v katerem je avtonomno vozilo do smrti povozilo pešca, sicer pa drugi primer prometne nesreče vsaj delno avtonomnega vozila, v kateri je vsaj ena oseba izgubila življenje. Leta 2016 je namreč prav tako v Arizoni osebno vozilo znamke Tesla v načinu za polavtonmo vožnjo trčilo v tovornjak, ki je obračal na cesti, pri čemer je bil trk za voznika osebnega vozila usoden. Takrat se je na ameriškega proizvajalca električnih vozil vsul plaz kritik na račun uporabe nepreizkušene tehnologije v vsakdanjem prometu, zato je pričakovati, da bo enako usodo doživel tudi Uber, ki počne podobno.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"