Uporaba električnih službenih vozil za zasebne potrebe z novim letom občutno cenejša

9. 12. 2019 | Jure Šujica
Deli

Namesto dosedanjih 1,5 odstotka bodo uporabniki mesečno plačevali le še 0,3 odstotke vrednosti avtomobila.

Uporaba službenega vozila za osebne potrebe je nekaj, česar se poslužujejo številni posamezniki in podjetja tudi v Sloveniji. Nenazadnje marsikdo s tem vozilom nadomesti potrebo po družinskem avtomobilu, s tem pa se izogne tudi precejšnemu strošku za njegov nakup, kar pomeni velik prihranek za gospodinjstva. O izbiri vozila se podjetja pogosto odločajo skupaj z zaposlenimi, ki pa bodo sedaj dobili še dodaten razlog za nakup električnega avtomobila.

Vlada je namreč konec oktobra sprejela sklep, ki predvideva, da bodo podjetja z novim letom uporabnikom novih električnih avtomobilov pri obračunu davčnih odtegljajev v prvem letu namesto dosedanjega 1,5 odstotka obračunali le še 0,3 odstotka nabavne vrednosti novega vozila. Gre sicer za znesek, ki ga podjetja uporabnikom teh vozil zaračunavajo vsak mesec posebej, nato pa se njegova vrednost od leta do leta počasi znižuje.

Do 35.000 potencialnih uporabnikov

Z zgornjim ukrepom vlada želi dodatno pospešiti prehod k uporabi vozil s pogonom na alternativna goriva, ki naj bi bil v Sloveniji zaključen leta 2030, ko naj bi tudi pri nas prepovedali prvo registracijo vozil, ki na kilometer v ozračje spustijo več kot 49 gramov ogljikovega dioksida na prevožen kilometer.

Možnosti uporabe službenih vozil za osebne namene, ki se sicer šteje med bonitete, se v Sloveniji poslužuje kar nekaj podjetij. Lani je namreč to boniteto obračunalo 4546 delodajalcem za skupno nekaj manj kot 35.000 delavcev.  Zanimivo je, da se za električne avtomobile podjetja in posamezniki odločajo v približno enakem razmerju, pri čemer prodaja takšnih vozil še naprej strmo raste. Če je bilo v letih 2017 in 2018 skupno v Sloveniji prodanih 1000 električnih avtomobilov (natančneje 1002, od tega dve tretjini v drugem letu), je bilo zgolj v prvih treh četrtletjih leta 2019 prodanih že 720 tovrstnih vozil. Z omenjeno nižjo davčno stopnjo se bo predvidoma za uporabo električnega službenega vozila za osebne namene verjetno odločilo še veliko več uporabnikov. Ukrep naj bi sicer veljal vsaj nekaj let, vse dokler ne bo prave popularizacije električnih avtomobilov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"