Uradno: dvig cen naftnih derivatov nad pričakovanji

Vlada ni posegla v trošarine, zaradi česar so se cene obeh derivatov občutno dvignile.

Uradno: dvig cen naftnih derivatov nad pričakovanji (foto: STA) STA
10. 10. 2022

Cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se bodo opolnoči zvišale. Bencin se bo podražil za 6,1 centa na 1,414 evra, dizelsko gorivo za 8,1 centa na 1,684 evra za liter. Kurilno olje bo dražje za osem centov, cena bo 1,367 evra za liter, je objavilo gospodarsko ministrstvo.

Cene bencina in dizelskega goriva na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene na 0,0983 evra za liter dizelskega goriva, 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter 0,08 evra za liter kurilnega olja.

Preberite še: Konec onesnaževanja! Bavarska prestolnica omejuje avtomobilski promet, razkrivamo omejitve, ki prihajajo že februarja

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah trgovci določajo sami.

Na cene med drugim vpliva odločitev vlade, po kateri je ukinjena obveznost plačila okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida za dizelsko gorivo, motorni bencin, kurilno olje in zemeljski plin.

Kot so danes sporočili z ministrstva, bi bilo treba, če ne bi regulirali cen in hkrati potrošnikov oprostili plačil okoljskih dajatev, po njihovi oceni za liter dizelskega goriva odšteti 1,855 evra na liter, za liter bencina pa 1,528 evra na liter.