Uradno: Evropska avtomobilska velikana se razhajata!

Razlogi za razhod še niso znani. Sodelovanje kljub temu še ni povsem končano.

Uradno: Evropska avtomobilska velikana se razhajata! (foto: Arhiv AM) Arhiv AM
12. 11. 2021

V avtomobilskem svetu smo v zadnjih letih spremljali kar nekaj povezovanj različnih proizvajalcev, med katerimi je največjo pozornost pritegnila združitev koncernov PSA in FCA pod imenom Stellantis. Seveda pa so tu še drugi primeri, od povezovanja Geely-ja z Daimlerjem in tako dalje. Očitno pa prihaja na tem področju tudi do razhajanj. Po tem, ko so pri Renaultu pred časom skupaj z Nissanom prodali ves svoj delež v nemškem koncernu Daimler, so se za nasprotno potezo sedaj odločili še v nemškem gigantu.

Pri Daimlerju so včeraj najavili, da bodo na trgu ponudili 9,2 milijona delnic znamke Renault, katerih skupna vrednost je ocenjena na okoli 316 milijonov evrov. S tem bo Daimler v celoti izstopil iz lastniške strukture Renaulta, ne pa tudi iz Nissana. Tam namreč še vedno ohranjajo 3,1 odstotni lastniški delež znamke. Uradnega razloga za prodajo sicer niso navedli.

Preberite še: Renault in Fiat zaključujeta sodelovanje

Renault, Daimler in Nissan so sicer v zadnjih letih tesno sodelovali na različnih uspešnih in manj uspešnih projektih. Nemški koncern je tako recimo francoskemu nudil možnost uporabe nekaterih njihovih pogonskih sklopov v svojih modelih, Francozi pa so na drugi strani Kangooja 'posodili' Mercedesu, kjer so ga poimenovali Citan. Na drugi strani so se pri Mercedesu močno opekli, ko so na osnovi Nissan Navare ponudili komercialno neuspešen poltovornjak, Razred X.

Razhod med znamkama pa naj kljub temu ne bi bil popoln. Pri Daimlerju naj bi namreč še naprej sodelovali pri obstoječih skupnih projektih, kot sta Kangoo in Citan ter Smart ForTwo in Twingo, ki se sicer poslavlja. Vsekakor pa je to dodaten dokaz krhanja odnosov, ki sta jih dolga leta gradila nekdanja prva moža Mercedes-Benza in Renaulta, Dieter Zetsche ter Carlos Ghosn.