Uradno: Evropski parlament sprejel odločitev o vstopu Hrvaške v Schengen; poteza, ki Sloveniji lahko prinese še več, kot se zdi?

10. 11. 2022
Deli

Omenjena odločitev bi lahko prinesla dodaten pritisk na Avstrijo, ki na meji s Slovenijo še vedno izvaja nadzor potnikov.

Hrvaška si že dolga leta prizadeva, da bi postala članica tako imenovanega Schengenskega območja, območja, brez omejitve pretoka potnikov oziroma brez kontrole prehoda meje. Veliko oviro na tej poti je Hrvaški, predvsem zaradi nerešenega vprašanja morske meje v Piranskem zalivu predstavljala Slovenija. A očitno so sedaj rešene še zadnje prepreke, ki so Hrvaški preprečevale postati 'polnopravna' članica Evropske unije.

Preberite še: Prvega človeka, ki je ukrotil Rimčevo Nevero smo povprašali, kdaj bo iz Rimčeve tovarne prišel avtomobil, dosegljiv širši publiki ... To nam je odgovoril!

Evropski parlament je namreč danes tudi uradno potrdil vstop Hrvaške v omenjeno območje. Kot je potrdil Paulo Rangel, evropski poslanec pri pogajanjih hrvaške za vstop v območje, je namreč naša južna soseda zadostila vsem 281 zahtevam na osmih področjih, ki so ji preprečevale vstop v območje. Odločitev morajo sedaj potrditi še države članice Schengenskega območja.

Rangel je ob sprejetju zgornje odločitve pozval preostale države članice območja, da še pred koncem leta odprejo notranje meje, tako za Hrvaško kot tudi za Bolgarijo in Romunijo, ki sta prav tako postali del skupine držav, med katerimi naj ne bi bilo več notranjega nadzora in drugih podobnih ukrepov.

Hrvaška bo v Schengensko območje tako v skladu s pričakovanji vstopila 1. januarja prihodnje leto (isti dan bo prevzela tudi evro), kar pomeni, da bo že prihodnje leto vstop na Hrvaško precej lažji in hitrejši. Bo pa zato na drugi strani Hrvaška najverjetneje zaostrila nadzor na mejnih prehodih s Srbijo, Bosno in Hercegovino ter Črno goro, kjer bo sedaj veljala ne le državna meja, pač pa tudi meja EU.

Z vstopom Hrvaške v Schengensko območje status meje območja izgublja slovenska južna meja, kar je še posebej pomembno v povezavi s sporom glede nadzora meje med Slovenijo in Avstrijo, ki ga zadnjih nekaj let vršijo Avstrijci. Ti so nedavno napovedali še ostrejši nadzor, po tem, ko je Slovenija začela odstranjevati žičnate ograje na Kolpi. A ob današnji potezi evropskega parlamenta bodo avstrijski argumenti za protipraven nadzor le še bolj oslabeli.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol