Uradno: Fiat-Chrysler za združitev z Renaultom (Posodobljeno)

27. 5. 2019 | Jure Šujica
Deli
Uradno: Fiat-Chrysler za združitev z Renaultom (Posodobljeno) (foto: Renault)
Renault

Avtomobilska pokrajina je te dni zelo živahna in skoraj dnevno lahko spremljamo informacije glede novih sodelovanj in povezovanj med avtomobilskimi znamkami. Tako lahko že nekaj časa spremljamo ugibanja o tem, kdaj (če sploh oziroma pod kakšnimi pogoji) se bosta združila Renault in Nissan. So se pa včeraj pojavile govorice, da naj bi italijansko-ameriški koncern Fiat-Chrysler Automobiles zanimala združitev s francoskim Renaultom.

No, če so bila še včeraj to le ugibanja, so danes iz podjetja Renault tudi uradno sporočili, da so prejeli ponudbo, ki predlaga združitev obeh strani, pri čemer bi bila tako Renault kot FCA enakovredna partnerja. Ob tem dodajajo, da bo upravni odbor zadevo proučil na dopoldanskem sestanku, zaradi česar lahko že danes pričakujemo uraden odgovor o njihovi odločitvi.

Združitev bi brez dvoma prinesla velik premik v avtomobilski industriji, saj bi tako dobili največjo avtomobilsko skupino, ki bi po letni proizvodnji daleč presegla Volkswagnove številke, hkrati pa bi prinesla koristi za obe znamki, še posebno za Fiat. Ta bi namreč prek Renaulta lažje vstopil na ruski trg, poleg tega pa bi imel dostop do tehnologije za proizvodnjo električnih oziroma elektrificiranih vozil, sodelovanje pa bi seveda prineslo pocenitev razvoja novih vozil na račun enotnih platform.

11:49:

Deset minut pred 12. uro je iz Renaulta prišla tudi novica, da se vodstvo znamke zanima za morebitno združitev in da bo predlog v bližnji prihodnosti preučilo še nekoliko bolj podrobno. Vsekakor se zdi, da so možnosti za združitev dobre, seveda pa bo na dokončen odgovor potrebno še nekoliko počakati.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"