Uradno: Mazda napoveduje težko pričakovano novost, ki prihaja že prihodnje leto!

7. 10. 2021 | Jure Šujica
Deli

Napoved vrnitve rotacijskih motorjev pa je le ena izmed novosti, ki jih bo Mazda predstavila v prihodnjih dveh letih. Med njimi sta tudi dva Evropi namenjena križanca.

Japonska Mazda trenutno velja za eno izmed znamk z najstarejšo modelno paleto na trgu. Z izjemo električnega križanca MX-30 so namreč vsi njihovi avtomobili stari vsaj dve leti in več, pri čemer na naslednika modela Mazda6 čakamo že sedem let. A pri japonski znamki vseeno ne spijo. Nasprotno, še bolj intenzivno se podajajo v svet športnih križancev in to z napovedjo kar dve povsem novih modelov.

Evropskim kupcem bodo tako v prihodnjih dveh letih predstavili dva povsem nova modela, poimenovana CX-60 in CX-80. Gre za nadaljevanje uspešne zgodbe, ki jo je začel model CX-30, ta pa bo predvidoma precej manjši od obeh. Gre namreč za dva križanca s petimi oziroma sedmimi sedeži, ki jih bo poganjala zadnja generacija šestvaljnih Skyactiv-X in Skyactiv-D motorjev, kakršnih na domačem trgu še ne poznamo.

Skupno kar pet novosti

Omenjena križanca sicer nista edini novosti, ki ju Mazda namerava lansirati v prihodnjih dveh letih. Na neevropskih trgih se bosta namreč aktualni ponudbi pridružila še dva večja križanca in sicer CX-70 ter CX-90, pri katerih je mogoče sklepati, da bosta dimenzijsko nekoliko večja, kot zgoraj omenjena evropska brata. Hkrati bo ponudbo na manjši platformi (kakršno uporablja CX-30) okrepil model CX-50.

Vsega skupaj bo Mazda tako predstavila kar pet novih modelov, tudi tukaj pa se novosti še ne končajo. Že v začetku prihodnjega leta bodo namreč v pogonsko ponudbo električnega modela MX-30 umestili rotacijski motor. A zaenkrat edini električni model znamke, ki transformacijo na električni pogon namerava izpeljati do konca desetletja ne bo obravnavan kot bencinsko gnano vozilo. Rotacijski motor bo namreč služil le kot podaljševalnik dosega oziroma kot generator, ki bo napajal prazen baterijski sklop, saj je zaradi svojih kompaktnih dimenzij kot naročen za to nalogo.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel