Uradno: Porsche iz proizvodnje umika vse dizelske avtomobile

24. 9. 2018 | Jure Šujica
Deli

Podjetje namreč ugotavlja, da dizli že zdaj izgubljajo boj proti hibridom, ob prihodu električnih avtomobilov pa potrebe po njihovi uporabi skoraj ne bo več.

Dizelski pogonski sklopi so v vozilih znamke Porsche že kar lep čas tabu, saj so ob izbruhu afere Dieselgate hitro postali tarča kritik in hkrati tudi jabolko spora med podjetjem iz Stuttgarta in Audijem, ki je Porscheju sporne trilitrske motorje tudi dobavljal. Potem ko so pri Porscheju že februarja prekinili dobavo vozil, opremljenih z dizelskimi motorji, je zdaj padla odločitev, da dizelske pogonske agregate dokončno izločijo iz ponudbe.

Pri Porscheju navajajo več razlogov, zakaj so sprejeli omenjeno odločitev. Prvi je vse slabša prodaja tovrstnih pogonskih sklopov. V letu 2017 je bilo namreč z dizelskimi motorji – ki so bili po besedah stuttgartskega podjetja vedno sekundarnega pomena – opremljenih zgolj 12 odstotkov vseh novih avtomobilov. Velik delež 'krivde' zato gre tudi na račun hibridnih pogonskih sklopov; 63 odstotkov vseh leta 2017 prodanih Porsche Panamer je bilo opremljenih s hibridnim pogonskim sklopom.

Elektrika že nadvladala dizle

Drugi razlog za ukinitev dizlov pa je nekako po pričakovanjih lansiranje prvega električnega avtomobila, modela Taycan, kakor tudi preostalih električnih modelov. Porsche je namreč, kot smo že večkrat omenili, do zdaj za elektrifikacijo svojih avtomobilov namenil že šest milijard evrov, in medtem ko bo Taycan šele prvi v vrsti (na ceste naj bi zapeljal prihodnje leto), naj bi bil do leta 2025 že vsak drug novi Porsche opremljen z električnim pogonskim sklopom.

»Porsche ne zaničuje dizlov. Menimo, da gre – in bo tako tudi ostalo – za pomembno tehnološko rešitev na področju pogonskih sklopov. Vendar so bili za nas kot proizvajalca športnih avtomobilov dizli vedno sekundarnega pomena, zato smo sklenili, da želimo lastno prihodnost oblikovati brez tovrstnih pogonskih sklopov. Seveda pa bomo ob tem še vedno skrbeli za naše obstoječe kupce dizelskih avtomobilov in jim zagotavljali vso podporo,« je v uradni izjavi zapisal generalni direktor Porscheja Oliver Blume.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel