Uradno: potrjen je datum nastanka novega avtomobilskega koncerna

5. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli
Uradno: potrjen je datum nastanka novega avtomobilskega koncerna (foto: PSA)
PSA

Sestanek delničarjev in njihovih predstavnikov je bil uspešen, postavlja pa se vprašanje usode nekaterih znamk znotraj nove skupine.

Čeprav je že nekaj časa jasno, da bosta ameriško-italijanski koncern FCA in francoski PSA svoje poti združila in z letom 2021 postala enotno podjetje pod imenom Stellantis, pa je bilo komaj včeraj tudi uradno potrjeno, da se delničarji skoraj soglasno (99 odstotkov delničarjev se je strinjalo s predlogom) strinjajo s postopkom združitve obeh strani. A sestanek s tem še ni bil končal, glavne teme so bile namreč na sporedu šele popoldan.

Prav na popoldanskem sestanku pa je bil naposled potrjen tudi uradni datum združitve obeh koncernov pod skupnim imenom Stellantis. Datum združitve je določen za 16. januar letos, delnice obeh podjetij pa se bodo na trgu pojavile v dneh, ki sledijo, najprej 18. januarja na evropskih borzah (v Parizu in Milanu), dan kasneje, 19. januarja pa še newyorški borzi. Vrednost novonastalega podjetja borzni analitiki sicer ocenjujejo na 38 milijard dolarjev oziroma 30,95 milijarde evrov.

Po združitvi obeh strani bo pod eno streho zbranih kar 14 avtomobilskih znamk, kar je več kot pri kateremkoli drugem koncernu. Vendar pa strokovnjaki že opozarjajo na to, da je usoda nekaterih izmed njih, predvsem tistih iz italijanskega dela koncerna vprašljiva. To velja predvsem za znamki Chrysler in Lancio. Prvi ima namreč v ponudbi le ostarelo limuzino 300 in pa enoprostorca Voyager, medtem ko pod blagovno znamko Lancia nastaja le še Ypsilon, namenjen izključno italijanskemu trgu.