Uradno: Pred Lamborginijem le še eno leto brez elektrike

24. 1. 2022 | Jure Šujica
Deli

Ob odličnih rezultatih se pripravljajo velike novosti.

V portfelju znamke Lamborghini dandanes najdemo zgolj zmogljive bencinsko gnane avtomobile, natančneje modele Urus, Aventador (ki je pravzaprav nedavno zapeljal iz proizvodnje) in pa Huracan. Pod njihovimi motornimi pokrovi grmijo 8-, 10- in 12-valjni bencinski motorji. Ti pa bodo kmalu dobili tudi družbo, kakršno je pred časom napovedal maloserijski model Sian.

Lamborghini se namreč pripravlja na predstavitev številnih novosti, od prenovljenega Urusa do naslednika modela Huracan in pa naslednika modela Aventador. Zgolj v prihodnjem letu naj bi tako v Sant' Agathi predstavili kar štiri novosti.

Preberite še: Lamborgini Terzo Millennio več kot le koncept?

Leto 2021 je bilo sicer za znamko rekordno, saj se je prodaja novih vozil dvignila za kar 13 odstotkov, globalno pa je bilo prodanih 8.405 vozil. Hkrati imajo v podjetju skorajda že razprodano celotno načrtovano proizvodnjo vozil v letošnjem letu.

Na dveh področjih hkrati

Hkrati naj bi bilo leto 2022 tudi zadnjo, ko bodo na voljo klasični bencinski motorji. Prav vsi sklopi, ki jih bodo v podjetju ponujali v prihodnjem letu naj bi bili opremljeni z določeno stopnjo elektrifikacije. Pri tem naj bi šlo za priključno-hibridne pogonske sklope, o kakršnih je bilo doslej govora, da bodo našli prostor v Aventadorjevem nasledniku. Informacijo je potrdil tudi prvi mož Lamborghinija, Stephan Winkelmann.

Hkrati se pri Lamborghiniju, kjer se sicer bojda ne nameravajo odpovedati bencinskim motorjem dokler to ne bo povsem nujno, že pripravljajo na predstavitev povsem električnega modela. Ta naj bi na ceste zapeljal v drugi polovici tega desetletja, Lamborghini pa naj bi v elektrifikacijo že namenil milijardo in evrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja