Uradno: preko 30.000 voznikov je imelo lani za 23-krat večjo možnost za povzročitev nesreče. Tu je razlog!

7. 1. 2022 | Jure Šujica
Deli

Zakon sicer dovoljuje uporabo prostoročnega telefoniranja med vožnjo, ki pa ga na policiji ne zagovarjajo.

Mobilni telefoni in telefonski pogovori brez uporabe prostoročnega sistema med vožnjo so bili svoj čas ena izmed vroči tem na področju varnosti v cestnem prometu. Z uvedbo sodobnih infozabavnih sistemov, ki omogočajo prostoročno telefoniranje (česar sicer mnogi še vedno ne uporabljajo) se je to nekoliko umirilo, a težava uporabe mobilnega telefona med vožnjo še naprej ostaja, oziroma je vse hujša.

Policisti namreč odkrijejo veliko voznikov, ki med vožnjo svoje pametne mobilne telefone uporabljajo za pisanje tekstovnih sporočil in brskanje po socialnih omrežjih ter spletu. S tem pa se verjetnost za to, da bodo povzročili prometno nesrečo (lažjo ali hujšo) poveča za kar 23-krat! V povprečju namreč vozniki med pisanjem SMS sporočil ali pregledovanja socialnih omrežij mobilnemu telefonu naenkrat namenijo okrog pet sekund časa.

Pri hitrosti 60 kilometrov na uro to pomeni, da avtomobil prepotuje 83 metrov brez, da bi voznik vedel, kaj se dogaja na cesti. Na avtocesti, pri hitrosti 130 kilometrov na uro znaša ta razdalja že 180 metrov. Na policiji ob tem poudarjajo, da je takšna vožnja primerljiva z vožnjo ob zavezanih očeh.

Kljub temu pa je bila uporaba mobilnega telefona med vožnjo eden izmed najpogostejših prekrškov na slovenskih cestah v lanskem letu. Policisti so namreč tekom leta 2021 zabeležili 33.254 kršitev glede uporabe mobilnega telefona med vožnjo. To je sicer približno deset odstotkov manj kot leta 2020, razlog za to pa gre pripisati avgustovskemu 100-odstotnemu dvigu kazni za tovrstne prekrške na 250 evrov. Večina kršiteljev je bila sicer avtomobilskih voznikov. Ena tretjina vseh prkrškarjev je bila sicer stara med 35 in 44 leti.

Policisti bodo zato prvo izmed številnih preventivnih akcij (teh naj bi bilo letos še precej več kot prejšnja leta) namenili preprečevanju uporabe mobilnega telefona med vožnjo. Akcija bo potekala med 10. in 23. januarjem, v tem času pa bodo policisti nadzorovali tudi pešce in kolesarje, ki bodo zaradi uporabe mobilnega telefona v prekršku. Uporabo slušalk na kolesu ali električnem skiroju bodo namreč kaznovali s 120 evrov kazni.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol