Uradno: Renault obuja legendo, ki je na svet prišla pred točno 40 leti (video)

24. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli
Uradno: Renault obuja legendo, ki je na svet prišla pred točno 40 leti (video) (foto: Renault)
Renault

Njen prihod je napovedan v začetku pomladi.

Pri francoskem Renaultu so se pred časom znašli v precej težkem položaju, saj je opazno upadla prodaja vozil, s tem pa tudi tržni delež. No, zanimanje za znamko so nato uspešno začeli obujati s pomočjo retro konceptov modelov R4 in R5, ki bosta doživela serijsko proizvodnjo v prihodnjih letih. Pred njima se bo na trg po kratki odsotnosti vrnil družinski enoprostorec po imenu Espace.

Družinsko naravnan avtomobil letos praznuje svoj 40. rojstni dan in velja za enega prvih evropskih družinskih enoprostorcev. Pred kratkim je bil sicer ob upadanju zanimanja za tovrstne modele skupaj s Scenicom umaknjen iz ponudbe, a so se pri Renaultu očitno hitro dojeli, da je bila to napaka. Po številnih ugibanjih in špekulacijah so namreč sedaj tudi uradno potrdili prihod nove generacije.

Renault bo novega Espacea predstavil letošnjo pomlad, na voljo pa bo v dveh konfiguracijah, s petimi in s sedmimi sedeži. Ali bo slednji nosil oznako Grand, za zdaj še ni znano. Pri Renaultu namreč še vedno močno skrivajo informacije in podrobnosti o novincu, ki bo zasnovan na platformi CMF-CD, namenjen pa naj bi bil daljšim potovanjem.

Omenjena platforma je sicer ena najpogosteje uporabljenih pri Renaultu. Predstavljena je bila že leta 2015, doslej pa je bila uporabljena v skupno kar 17 avtomobilih znamk Renault, Nissan, Mitsubishi in Mercedes-Benz. Pri Renaultu so jo  uporabili že pri snovanju prejšnje generacije modela Espace, hkrati pa tudi pri razvoju Australa. S slednjim naj bi si Espace šeste generacije delil tudi največ sestavnih delov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja