Urus ST-X bo novi junak nove Lamborghinijeve dirkaške serije

19. 11. 2018 | Jure Šujica
Deli

Začetek serije je napovedan v letu 2020, potekala pa bo (le) v Evropi in na Bližnjem vzhodu.

Lamborghini Urus je eden od prvih pravih superšportnih športnih terencev (SUV-ov) – lahko bi rekli, da pridevnik 'športni' tu dobi povsem nov pomen – zaradi česar se skoraj poraja vprašanje, ali nemara želi štrene mešati tudi v svetu klasičnih športnih avtomobilov. No, to vprašanje je morda še nekoliko bolj primerno zdaj, ko je Lamborghini sprejel odločitev, da bo ustanovil novo hišno dirkaško serijo, v kateri bodo tekmovalci nastopali prav z omenjenimi križanci.

Serija bo potekala po sistemu 'arrive and drive', kar pomeni, da bodo dirkači skrbeli le za vožnjo, za vse drugo pa bodo ob ustreznem (zajetnem) plačilu poskrbeli pri Lamborghiniju. Njihovi tehniki se bodo tako posvetili pripravi avtomobila, tehnično znanje in pomoč pa bodo zagotavljali ves dirkaški vikend.

Še več ogljika

Zvezda serije bo dirkalnik, osnovan na serijski različici Urusa, a precej bolj podoben pravkar predstavljenemu konceptu Urus ST-X Concept. Ta se bo od serijske izvedbe razlikoval po še precej bolj intenzivni uporabi ogljikovih vlaken, zaradi česar bo od nje kar 25 odstotkov lažji. Pod pokrovom se bo skrival osemvaljni motor, ki bo z dvema turbo puhaloma proizvedel 650 'konjev' oziroma 448 kilovatov moči, poleg tega pa še 850 njutonmetrov navora. Na 21-palčnih platiščih z enim sredinskim vijakom bodo Pirellijeve dirkaške pnevmatike.

Lamborghini predvideva, da bo nova serija zaživela že čez dve leti, leta 2020, dirke pa naj bi potekale na različnih dirkališčih po Evropi in Bližnjem vzhodu. Odločitev o lokacijah je seveda razumljiva, saj se na omenjenih trgih proda največ vozil tega tipa, Lamborghini pa ob tem dodaja, da bodo dirke potekale na dirkališčih z odobritvijo organizacije FIA.