V AvtoVAZ-u ni dela, delavcem že ponujajo odpravnine za odhod

4. 8. 2022 | Jure Šujica
Deli

Ena možnost je odhod, druga pa iskanje novih delovnih mest v podjetju.

Iz Rusije prihajajo nove ne ravno najbolj vzpodbudne novice, povezane z avtomobilsko industrijo. Kot smo že sredi julija poročali, se je prodaja osebnih vozil in lahkih dostavnikov na tamkajšnjem trgu zmanjšala za kar 82 odstotkov. Krizo pa na drugi strani po odhodu Renaulta očitno čutijo tudi pri največjem ruskem avtomobilskem podjetju AvtoVAZ.

Koncern, ki ima med drugim v lasti tudi znamko Lada je bil namreč po odhodu Renaulta iz Rusije in pa drugih sankcij zahodnih držav (prisiljen zaustaviti proizvodnjo njihovega najbolj priljubljenega modela, Lada Vesta. To pa posledično pomeni, da je brez dela ostalo 3.200 delavcev. Slednji so bili sprva poslani na plačan dopust, vendar pa si tega pri AvtoVAZ-u sedaj ne morejo več privoščiti.

Preberite še: Rusija se bliža popolnemu zlomu avtomobilskega trga

Presežnim delavcem so zato po poročanju tiskovne agencije Reuters že svetovali, naj si znotraj podjetja poskusijo poiskati druga delovno mesto, ali pa se dogovorijo za sporazumno odpoved, pri čemer bodo deležni tudi odpravnin. Te pa bodo kot vse kaže tudi relativno solidne.

Tisti, ki se bodo odločili oditi iz podjetja bodo namreč dobili odpravnino v višini 183.348 rubljev, kar je okrog 3.000 evrov. Po grobih izračunih je to enako med petimi in sedmimi povprečnimi mesečnimi plačami delavcev v podjetju oziroma kar 12-kratnik najnižje plače.

"AvtoVAZ poudarja, da družba ne načrtuje množičnih odpuščanj in da so predlagani podporni ukrepi za ekipo povsem prostovoljni za vsakega zaposlenega," so zapisali v izjavi družbe.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja