V konfiguratorju, a ne naprodaj: Nissan še naprej prestavlja začetek prodaje enega najpomembnejših modelov

6. 4. 2022 | Jure Šujica
Deli

Že tako velika zamuda bo še večja, razlogov za to pa je več.

Ariya, križanec, ki so ga pri Nissanu predstavili pred več kot enim letom, prvič pa se je na slovenskih cestah pojavil že pred slabim letom dni, velja za enega najpomembnejših modelov znamke v zadnjih letih. Po Leafu gre namreč šele za drugi povsem električni avtomobil znamke in ker gre za križanca, je to po vrhu vsega tudi avtomobil, od katerega si Japonci veliko obetajo. A očitno sadov trdega dela še nekaj časa ne bodo mogli uživati.

Preberite še: Novo v sloveniji (predpremiera): Nissanova aduta za bližnjo prihodnost

Čeprav je Ariyo že mogoče najti tudi v konfiguratorju slovenskega zastopnika, Nissan znova zamika začetek prodaje vozila. Njegova prodaja bi se po zadnjih podatkih morala pričeti najkasneje do 22. marca, po poročanju portala Automotive News Europe pa bodo sedaj prvi primerki v japonske avtomobilske salone zapeljali šele po 12. maju. Evropski trgi naj bi na drugi strani prve primerke dobili sredi letošnjega poletja.

Glavni razlog za zamik prodaje naj bi bilo pomanjkanje polprevodnikov, hkrati pa tudi drugih sestavnih delov vozila. Seveda pa je tu tudi situacija, povezana s Covid-om, ki je poskrbela za dosedanje zamike proizvodnje. Po prvotnih načrtih bi morali s prodajo vozil pričeti že sredi lanskega leta, kar pomeni, da bodo prvi evropski kupci vozila dobili več kot leto dni po predstavitvi in pol leta po predvidenem prihodu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja