V Kragujevcu napeto, delavci Fiata zaprli tamkajšnjo avtocesto

22. 6. 2022
Deli
V Kragujevcu napeto, delavci Fiata zaprli tamkajšnjo avtocesto (foto: Stellantis)
Stellantis

V Beogradu so delavci iz kragujevške tovarne avtomobilov Fiat danes popoldne zaradi neuspelih pogajanj z lastnikom, koncernom Stellantis, blokirali avtocesto pri centru Sava, poroča srbski spletni portal N1 Srbija. Stellantis namerava v Kragujevcu odpustiti več kot 1500 ljudi oziroma jih napotiti na delo v tujino.

Delavci so se v srbsko prestolnico pripeljali v osmih dvonadstropnih avtobusih in okoli 30 osebnih avtomobilih. Pri centru Sava čakajo srbsko premierko Ano Brnabić, od katere zahtevajo pisna zagotovila, da bo Stellantis izpolnil njihove zahteve.

Delavci so premierki dali rok do torka. Ker pisnih zagotovil ni bilo, pa so uresničili svojo napoved in danes blokirali avtocesto v prestolnici, in sicer v obe smeri.

Blokada bo trajala do 17. ure, je napovedal predsednik samostojnega sindikata delavcev tovarne Fiat plastik Zoran Miljković. Dodal je, da bo trajanje blokade odvisno od dogajanja, obstaja pa tudi možnost, da se bodo odpravili proti sedežu vlade.

Preberite še: Fiatova poslovna ideja: dvoletna »zamrznitev« tovarne v Kragujevcu. Med delavci vre

Stellantis namerava v Kragujevcu čez dve leti začeti izdelovati električne avtomobile fiat panda. Pri tem je vodstvo ocenilo, da je presežnih 1541 od 2016 delavcev, kolikor jih v tovarni dela trenutno. Prav tako je presežnih 90 odstotkov delavcev tovarne Fiat plastik.

Presežnim delavcem so ponudili odpravnino ali dveletno pogodbo za delo v tujini, česar delavci niso sprejeli.

Član pogajalske skupine delavcev Fiata Igor Anđić je za srbske medije poudaril, da so v tovarni v Kragujevcu v zadnjih desetih letih proizvedli več kot 600.000 avtomobilov. "Za državo in Fiat smo v desetih letih zaslužili več kot tri milijarde dolarjev, tako da ni potrebe, da se jemlje denar iz proračuna naroda, ampak mora obstajati sklad, iz katerega bodo delavcem izplačali odpravnine za odhod iz tovarne," je pozval.

Preberite še: Zdaj je tudi uradno: Fiat ostaja v Kragujevcu

"V tovarni bo ostalo brez dela 1500 ljudi, to so ljudje, ki od naslednjega meseca ne bodo več imeli plače. Praksa v svetu je, da delavca, ko po desetih letih zapusti družbo, bogato nagradijo, ne pa da nas peljejo žejne čez vodo in nas vse pošljejo domov z 2000 evri," je dodal Anđić.

Srbska vlada je 28. aprila podpisala dogovor s Stellantisom o proizvodnji avtomobilov na električni pogon. Investicija je vredna 190 milijonov evrov, proizvodnja pa se bo po napovedih vodstva začela v sredini leta 2024.

Dogovora o tem, kaj bo z delavci, še ni.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja