V Nemčiji na ceste zapeljal prvi avtonomni avtobus

3. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli
V Nemčiji na ceste zapeljal prvi avtonomni avtobus (foto: TÜV Süd)
TÜV Süd

Zanj bo skrbelo podjetje Deutsche Bahn, vozil pa bo po bavarskem mestu Bad Birnbach.

Iz Nemčije prihaja zanimiva novica, da je v tamkajšnjem zdraviliškem mestu na ceste zapeljal prvi avtonomni avtobus. Pri tem je potrebno poudariti, da ne gre še za enega v vrsti testov, pač pa je avtobus že sedaj zapeljal v redno rabo. Avtobus, ki ga pričakovano poganja elektrika bo tako vozil na 700 metrov dolgi progi med središčem mesta in zdraviliščem na obrobju.

A kdor je pričakoval velik avtobus, kakršni vozijo po naših mestih, bo nekoliko razočaran. Gre namreč za majhno, rdeče-belo obarvano vozilo, ki naenkrat lahko sprejme do 12 potnikov. Deutsche Bahn ga je kot prvi tovrstni avtobus v redni rabi v Nemčiji na ceste postavilo s pomočjo podjetij EasyMile in TÜV Süd. Ob uvedbi vozila v redno rabo pa Nemci že načrtujejo podaljšanje proge do železniške postaje v mestu, kar naj bi se zgodilo leta 2018.

V načrtu avtobus na poziv

»Vstopili smo v novo obdobje avtomatiziranega transporta. Tako kot pred 180. leti, ko je bila zgrajena prva železniška povezava med mestoma Fuerth in Nüremberg, smo tudi danes pokazali pionirski duh. Smo namreč prvo nemško podjetje, ki je na ceste in v javni promet pripeljalo avtonomno vozilo,« je po testni vožnji z avtobusom dejal vidno navdušeni predsednik uprave Deutsche Bahn, Dr. Richard Lutz.

Upravnik okrožja Rottal-Inn, Michael Fahmüller je ob tem dodal, da je avtonomni avtobus pomembna pridobitev še posebej zaradi dejstva, da so ljudje na tem ruralnem območju vse preveč odvisni od lastnih avtomobilov. Novi avtobus naj bi na drugi strani prikazal prihodnost javnega transporta, ki naj bi bil še posebej na podeželju veliko bolj fleksibilen. To naj bi Deutsche Bahn dosegel s funkcijo avtobusa na poziv, kar predstavlja naslednji korak k implementaciji avtobusa tudi v druga mesta.

Jure Šujica

Foto: TÜV Süd

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"