V skrbi za življenja otrok Ford predstavil rešitev, ki bo do izraza prišla v vročih poletnih dneh

24. 6. 2021 | Jure Šujica
Deli

Enostavna rešitev bi lahko preprečila vsakoletne smrti najmlajših in hišnih ljubljenčkov, ujetih v vozilih

V zadnjih dneh smo v Sloveniji priča prvemu pravemu vročinskemu valu letos. Temperature namreč vsakodnevno dosegajo in presegajo 35 stopinj in več, zaradi česar si le stežka predstavljamo vožnjo v avtomobilu brez klimatske naprave. Enako velja seveda tudi za sedenje v ugasnjenem avtomobilu, saj temperatura v notranjosti lahko naraste tudi preko 50 stopinj Celzija, na izpostavljenih področjih, kot je armaturna plošča pa celo več – številke, ki predstavljajo nevarnost za naše zdravje in celo življenje.

Vsako leto tako lahko spremljamo vesti (večinoma iz tujine) o smrti otrok ali živali, ki so ostali ujeti v razbeljenih avtomobilih po tem, ko so jih starši pomotoma ali namenoma pustili v vozilih. V ZDA so se tako recimo že pojavila priporočila, naj vozniki na zadnje sedeže odložijo 'pomembne predmete', s čimer tako ne bodo pozabili na svoje najmlajše. Pri Fordu pa so sedaj predstavili še nekoliko bolj učinkovito rešitev.

Gre pravzaprav za relativno preprosto rešitev in sicer sistem, ki voznika, ko parkira, ugasne in zapusti vozilo opomni na to, da preveri, ali se na zadnji klopi morda nahaja otrok oziroma hišni ljubljenček. A sistem tega ne stori vsakokrat, temveč le v primeru, da je kdorkoli pred začetkom vožnje odprl katera izmed zadnjih vrat. Na zaslonu infozabavnega sistema se bo tako izpisalo opozorilo, ki bo tam prisotno vsaj 10 sekund oziroma do preklica, spremljal pa ga bo tudi zvočni alarm.

»Smrt otroka je globoka rana, ki zareže v družino, med prijatelje in širšo skupnost – in v tem primeru se ji da preprosto izogniti. Otrokova temperatura se poveča tri- do petkrat hitreje kot pri odraslih. Prikaz, kako hitro se lahko kos ledu spremeni v lužo vode, resnično pokaže tveganje, ki ga vozniki prevzemajo, če pustijo otroka v avtomobilu,« pojasnjuje dr. Arianna Lopes Vieira, družinska zdravnica v Londonu.

Ford bo novost v Evropi ponujal v večini svojih modelov oziroma so z vgrajevanjem le-te že pričeli. Sicer pa Ford ni prvi proizvajalec, ki je predstavil sistem za zaščito otrok pred tem, da bi ostali ujeti v razgretem avtomobilu. Hyundai je tako že leta 2017 predstavil precej bolj kompleksen, a učinkovit sistem, ki s pomočjo ultrazvočnih senzorjev zazna gibanje na zadnjih sedežih, nanj pa se odzove z vklopom troblje, prižiganjem in ugašanjem žarometov ter s sporočilom, ki ga pošlje na pametni telefon lastnika vozila.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol