V Švici se pripravlja prvi salon klasičnih avtomobilov

Težo prireditvi bo dala udeležba nekaterih najbolj znanih avtomobilskih oblikovalcev na svetu.

V Švici se pripravlja prvi salon klasičnih avtomobilov (foto: Newspress) Newspress
23. 3. 2018

Trg klasičnih avtomobilov je v razcvetu. Njihove vrednosti rastejo iz dneva v dan, naložba vanje pa je na eni strani bolj varna kot (sodeč po trenutni situaciji) v kriptovalute in bolj donosna kot v zlato. Tega se zavedajo tudi avtomobilski proizvajalci, ki celo sami predelujejo ali na novo proizvajajo majhne serije svojih legendarnih primerkov, ki jih nato po astronomskih cenah prodajajo premožnim kupcem. Teh je, jasno, precej več kot pa avtomobilov.

Tovrstnim avtomobilom je posledično namenjenih kar nekaj prireditev (ena izmed pomembnejših je Concours d' Elegance v kalifornijskem Pebble Beachu), z letošnjim septembrom pa se jim bo pridružila še ena. V švicarskem mestu Basel bo namreč zaživel nov avtomobilski salon, poimenovan Grand Basel. Svojo premiero bo doživel z odprtjem 6. septembra letos, (vsaj) v svoji prvi izdaji pa bo trajal tri dni.

Udeležba največjih imen v avtomobilizmu

Prireditev se bo po besedah organizatorjev nekoliko razlikovala od podobnih tovrstnih dogodkov. »Grand Basel ni le še en avtomobilski salon ali tekmovanje, ampak gre za prvo svetovno razstavo najpomembnejših avtomobilov preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Na njej se bodo predstavili razstavljavci, strokovnjaki in zbiratelji. Tem bo namreč skupno, da poosebljajo avtomobilsko kulturo, in bodo tako zanimivi širši populaciji ljudi, ki jih zanimajo avtomobilsko oblikovanje, tehnološko dovršenost, umetnost in kultura,« je ob napovedi prireditve dejal njen direktor Mark Backé.

Da gre za res velik dogodek na tem področju, je napovedala tudi lanska napoved avgusta v hali ena baselskega Messe atrija. Na njej so namreč svoje avtomobile predstavljali nekateri najbolj znani oblikovalci v svetu avtomobilizma: Giorgetto Giugiaro je tja pripeljal svojega Chevroleta Corvaira Testuda letnik 1963, Andrea Zagato Zagato IsoRivolta Vision Gran Turismo Concept, Rem D. Koolhaas pa avtomobil Lo Res, s katerim se je poklonil legendarnemu Lamborghiniju Countachu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri