V tej evropski državi se med vožnjo ne smete dotakniti mobilnega telefona

Nova zakonodaja Združenega kraljestva na novo opredeljuje uporabo mobilnega telefona med vožnjo. Kršitelje bodo nadzirale tudi cestne kamere

V Veliki Britaniji so nedavno spremenili zakonodajo o uporabi mobilnih telefonov za volanom. Ta med drugim določa prepoved dotikanja mobilnega telefona med vožnjo ali v stoječem prometu. Pred tem je zakon prepovedoval ročno uporabo mobilnih telefonov za klicanje in pošiljanje sporočil – uradno imenovano »interaktivna komunikacija«. Dovoljena pa je ostala uporaba mobilnih telefonov za karkoli drugega, na primer za pomikanje po seznamih predvajanja, fotografiranje in snemanje videoposnetkov ali nastavitev navigacije.

Na britanskih avtocestah bodo na voznike, ki bodo nezakonito uporabljali svoje mobilne naprave, prežale nove cestne kamere za prepoznavanje mobilnih telefonov v roki skozi vetrobranska stekla od zgoraj, posnetke pa bodo nato preverili operaterji.

Med sedenjem za volanom se torej vozniki svojega mobilnega telefona sploh ne smejo dotikati, a obstaja tudi izjema. Vse več jih namreč uporablja digitalno različico naših bančnih kartic in tako je še vedno z mobilnim telefonom mogoče opravili plačilo na bencinski črpalki ali pri zunanji blagajni restavracije s hitro hrano. Tehnično gledano namreč ne gre za vožnjo in uporaba telefona v tem primeru ne predstavlja nevarnosti.

Če je telefon pritrjen na vetrobransko steklo, armaturno ploščo ali zračno režo z držalom, uporaba telefona ni nezakonita. Številni vozniki dostavnikov, taksijev in servisnih vozil morajo za svoje delo uporabljati navigacijo, zato bi drugačna razlaga zakonodaje onemogočila njihovo delo.

Kljub temu se bo moral vsak voznik, ki mora preveriti svojo slušalko za klic stranke ali preusmeritev navigacijske poti, varno ustaviti, razen če lahko uporabi glasovno upravljanje.

Za kršitve je zagrožena globa 200 funtov in šest kazenskih točk, dovolj pa sta že dva prekrška, saj 12 točk pomeni samodejni odvzem vozniškega dovoljenja za najmanj šest mesecev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol