Električne polnilnice padajo kot za stavo! Uničenih je že več kot polovica ...

22. 5. 2024 | Gregor Žvab
Deli
Električne polnilnice padajo kot za stavo! Uničenih je že več kot polovica ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Kaj je glavna stvar, s katero se lahko okoristijo vandali, ki uničujejo Tesline "Superchargerje"?

Teslini superpolnilniki so postali priljubljena tarča vandalov, ki jih uničujejo iz čiste objestnosti ali pa celo zaradi koristoljubja. Ta pojav je postal množičen: od 88 superpolnilnikov v Kaliforniji jih je namreč uničenih kar 50.

Večino napadov na polnilno infrastrukturo so izvedli nasprotniki električnih vozil, v zadnjem času pa tudi tatovi, ki želijo na hitro zaslužiti s krajo bakra, uporabljenega v kablih, piše InsideEVs.

@k9optima

Bay Area vibes

♬ original sound - K9 Optima

Eden glavnih razlogov, zakaj so polnilnice za električna vozila tarče napadov, je njihova lokacija. Običajno so postavljeni na območjih, kjer se zadržuje veliko ljudi, kot so nakupovalni centri, univerzitetni kampusi, velike trgovine, restavracije s hitro prehrano, javni parki itd. Ta mesta so podnevi zelo obiskana, ponoči pa praktično prazna.

Namestitev polnilnikov ob glavnih prometnih poteh, kot so avtoceste, bi jih lahko naredila manj ranljive. Strokovnjaki poudarjajo, da bi pomagalo tudi, če bi več polnilnic namestili na dobro osvetljenih mestih, kot so bencinske črpalke, ki so pod 24-urnim video nadzorom.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu