Od včeraj naprej za evropski avtomobilski trg veljajo nova pravila

8. 7. 2024 | Miha Rušnik
Deli
Od včeraj naprej za evropski avtomobilski trg veljajo nova pravila (foto: Profimedia)
Profimedia

O smiselnosti novih pravil, ki sicer stremijo k večji varnosti, nekateri dvomijo - upravičeno?

Od 7. julija 2024 morajo vsi novi avtomobili, prodani v Evropski uniji, vključevati več naprednih varnostnih sistemov. Sem spadajo inteligentni asistent za hitrost, zaznavanje utrujenosti voznika, sistemi za zaustavitev v sili in "črne skrinjice", ki beležijo podatke o vožnji, priprava za alcolock ...

Profimedia

Največ prahu dvigajo inteligentni asistenti za hitrost. Ti so zasnovani tako, da voznikom pomagajo pri spoštovanju omejitev hitrosti z uporabo kombinacije GPS podatkov, kamer in baz podatkov o omejitvah hitrosti. Ko vozilo preseže dovoljeno hitrost, voznik prejme zvočna in vizualna opozorila. Sistem lahko tudi samodejno zmanjša moč motorja, da avtomobil upočasni, a vozniki lahko vseeno zaobidejo sistem z odločnejšim pritiskom na plin.

Profimedia

Prednosti in Slabosti

Obveznost varnostnih sistemov prinaša več prednosti; največja je izboljšana varnost na cestah, saj se zmanjšuje primere prehitre vožnje in zmanjšuje verjetnost nesreč. Prav tako podpira cilj EU, da do leta 2050 doseže ničelno število smrtnih žrtev na cestah. Vendar pa obstajajo pomisleki glede njegove učinkovitosti in sprejemanja med vozniki.

Nekateri vozniki lahko sistem dojemajo kot vsiljiv ali se preveč zanašajo nanj, kar lahko vodi do zmanjšane pozornosti. Poleg tega potekajo razprave sposobnosti sistema za natančno obravnavanje spremenljivih omejitev hitrosti in zapletenejših okoliščin v prometu.

Profimedia

Kljub vsem pomislekom so potencialne koristi v smislu zmanjšanja nesreč in reševanja življenj večje. Z razvojem tehnologije in večjo prilagoditvijo voznikov bodo ti sistemi postali sestavni del sodobne vožnje, kar bo prispevalo k varnejšemu in bolj nadzorovanemu voznemu okolju v Evropski uniji.

Preberite še:

🖉

 

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave