Varnostno presenečenje za dva priljubljena avtomobila – dobila sta samo tri zvezdice

Nepričakovano slab dosežek nove Dacie Duster in Suzukija Swifta, zelo dobre ocene za nemške in češke avtomobile.

Konzorcij za preizkusna trčenja Euro NCAP je objavil najnovejše varnostne ocene za avtomobile. ki vstopajo na evropski trg. Dacia Duster in Suzuki Swift sta prejela tri zvezdice, Mercedes-Benz razreda E, VW Passat in njegov dvojček Škoda Superb ter Škoda Kodiaq pa so najvišjo nagrado Euro NCAP s 5 zvezdicami.

EuroNCAP

Dacijina prodajna strategija brez dodatkov je dobro znana, saj se je znamka pred tem izogibala tehnologiji aktivne varnosti v korist cenovne dostopnosti.Suzuki je že dolgo proizvajalec majhnih, preprostih in cenovno dostopnih avtomobilov.

Torej nekako ne preseneča, da sta Duster in Swift iz testov Euro NCAP prišla z le tremi zvezdicami. Zakonodaja zahteva da morajo biti vsi avtomobili opremljeni z avtonomnim zaviranjem v sili, sistemi za ohranjanje voznega pasu v sili, inteligentnimi omejevalniki hitrosti in zaznavanjem utrujenosti voznika.

EuroNCAP

Duster in Swift izpolnjujeta to obveznost, a kljub vgrajeni tehnologiji nista prilezla višje. Za aktivno varnost so standardi Euro NCAP za ocene s 5 zvezdicami precej višji od tistih v zakonodaji. Tudi zaščita potnikov v teh avtomobilih kaže omejene ambicije, s podobnimi, skromnimi stopnjami zaščite odraslih potnikov. Kar zadeva zaščito otrok, Dacijin križanec, izdelan v Romuniji, prekaša drobnega Swifta, pri čemer slednji zagotavlja zaščito, ki se v nekaterih vidikih delovanja giblje od obrobne do slabe.

EuroNCAP

Nasprotno pa se nemški in češki avtomobili na splošno dobro obnesejo, Mercedes-Benz razred E, Škoda Kodiaq in dvojčka Volkswagen Passat in Škoda Superb  so zbrali dovolj točk za pet zvezdic. Vsi štirje zagotavljajo zgledno raven zaščite potnikov, pri čemer Passat in Superb nudita dobro zaščito vseh kritičnih delov telesa tako odraslih kot otrok v vseh štirih obsežnih preizkusih trčenja.

Kljub temu razred E pluje blizu z le delčkom točke za zaščito medenice pešcev je neprijetno blizu izgube zvezdice glede na najnovejše protokole Euro NCAP. BMW X2 je bil glede na protokole iz leta 2022 ocenjen s petimi zvezdicami kot dvojček X1 in tako kot razred E ponuja le slabo zaščito medenice pešcev. Renault Espace in Rafale sta prejela enako oceno kot 2022.

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan