Več kot 500 voznikov se je moralo vsaj začasno posloviti od vozniških dovoljenj

Med 14-dnevnim nadzorom psihofizičnega stanja so prometni policisti preverili skoraj 20.000 voznikov, nekaj so jih tudi pridržali.

Med 17. in 30. junijem so policisti preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi, ki vplivajo na ravnanje za volanom. Kljub temu, da so voznike obveščali o postrenem nadzor, rezultati niso razveseljivi.

Slovenski varuhi cestnega reda so svoje poslanstvo opravljali v okviru vseevropske akcija Alkohol in droge, ki jo je koordinirala evropska mreža prometnih policij Roadpol, in nacionalne akcije Droge, ki jo je vodila Javna agencija RS za varnost prometa.

V tem času so policisti z alkotesti preverili 19.736 voznikov, od tega je bilo 444 pozitivnih in so “pozeleneli” do 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka 209 pa jih je napihalo alkoholne hlape nad to vrednostjo. Policisti so po vsej državi odredili tudi 34 strokovnih pregledov na droge, 24 voznikov so bili primorani pridržati, kar 522 pa se jih je moralo vsaj začasno posloviti od vozniških dovoljenj.

profimedia

Neustrezno psihofizično stanje voznikov ima še vedno najpomembnejši posredni vpliv na nastanek prometnih nesreč, saj  jih je približno desetina povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola. V zadnjih letih pa se policisti vse večkrat srečujejo tudi z vozniki, ki povzročijo prometne nesreče pod vplivom prepovedanih droge ali drugih psihoaktivnih snovi.

Prepovedane droge, psihoaktivne snovi in zdravila namreč na posameznika vplivajo na različne načine. V večini primerov gre za spremembe razpoloženja, čustvovanja, zaznavanja okolice, velikokrat se spremenijo reakcije posameznika. Lahko se na primer pojavi zmanjšana sposobnost opazovanja in realnega zaznavanja okolice – voznik pod vplivom drog lahko spregleda rdečo luč na semaforju.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak