Velika Britanija premika rok za prepoved prodaje avtomobilov z notranjim izgorevanjem

Dokončno naj bi bila prodaja novih bencinskih in dizelskih avtomobilov ustavljena do leta 2032.

Velika Britanija premika rok za prepoved prodaje avtomobilov z notranjim izgorevanjem (foto: Profimedia) Profimedia
14. 2. 2020

Odhod Velike Britanije iz Evropske unije je sedaj že postal realnost, to pa pomeni, da bo država poslej povsem samostojno določala lastno zakonodajo,  tudi na področju prometa. In medtem ko že evropska zakonodaja hitro zaostruje mejo izpustov plinov CO2, bodo, kot kaže, Britanci v prihodnjih letih na tem področju še bolj dejavni. Napovedan je namreč nov rok za popolno prepoved prodaje novih vozil z notranjim izgorevanjem.

Medtem ko EU predvideva, da bodo morale države članice do leta 2030 količine izpustov CO2 zmanjšati za 40 odstotkov v primerjavi z letom 1990, so v Veliki Britaniji pred kratkim sprejeli odločitev, da bodo do leta 2035 prepovedali prodajo klasičnih avtomobilov. Ta rok so sedaj skrajšali in pomaknili v leto 2032. To je v sredo javno potrdil tudi britanski minister za transport Grant Shapps, ki je ob tem dejal, da gre za enega izmed ukrepov, s katerimi želi premier Boris Johnson v državi doseči ničelne izpuste emisij do leta 2050.

Industrija nasprotuje

Nestrinjanje z njegovo odločitvijo so že izrazili v britanski avtomobilski industriji, ki sicer trenutno ni v najboljši formi. Opozarjajo namreč, da bo hiter prehod na elektromobilnost zanje pomenil nujo po hitrem vlaganju v kratkem časovnem obdobju, s prehodom pa bodo neposredno ogrožena tudi delovna mesta v industriji.

Velika Britanija sicer že dlje časa velja za eno od gonilnih sil na področju trajnostnega razvoja. Nenazadnje so namreč prav v Londonu pred leti med prvimi na svetu uvedli ekološko takso za vstop v mesto, medtem ko v mestu York razmišljajo o popolni prepovedi uporabe avtomobilov z notranjim izgorevanjem že do leta 2023.