Veliki poglavar je pripravljen na nove izzive

Avtomobilska znamka Jeep praznuje 30 let modela Grand Cherokee, ki bo ob tej priložnosti zasijal še v posebni rojstnodnevni izvedbi.

Tri desetletja in več kot 7 milijonov prodanih primerkov sta trdna temelja, na katerih znamka Jeep gradi ugled in prihodnost največjega hišnega modela Grand Cherokee. Ob obletnici bodo v času avtomobilskega salona v  Detroitu, ki bo trajal do 25. septembra, spravili k življenju posebno izvedbo Grand Cherokee 4xe 30th Anniversary Edition, ki narekuje smernice za nadaljevanje razvoja tudi v dobi električne mobilnosti. Športni terenec bo namreč s priključnim hibridnim sistemom razvil 280 kilovatov (380 KM) in 637 Nm navora, kar mu  bo omogočilo prepričljive vozne lastnosti.  

Jeep Grand Cherokee se je prvič predstavil javnosti 7. januarja 1992 s spektakularnim trčenjem skozi vhod kongresnega centra na mednarodnem avtomobilskem salonu v Detroitu in postavil nove standarde za vožnjo po cesti. Imel je sodobno podvozje in kot možnost je bil na voljo 5,2-litrski motor V-8.V drugi generaciji med letoma 1999 in 2004 je bil avtomobil popolnoma preoblikovan, imel je samo 127 delov  iz predhodnika. Večja kabina z več prostora za potnike zadaj je izboljšala udobje, sprememba armaturne plošče pa je olajšala delo voznika. Nova funkcija je vključevala možnost samodejnega štirikolesnega pogona s sklopko, povezano s hidravlično črpalko.

Tretja generacija Jeep Grand Cherokee, ki je bila na avtomobilskem svetu od leta 2005 do 2010, je združila moč, razkošje in občutno tišjo ter udobnejšo vožnjo. Temeljita preobrazba se je nadaljevala z izbiro motorjev, vključno z mogočnim 5,7-litrski V-8 s 330 konjskimi močmi. Jeep Grand Cherokee SRT8 iz leta 2006 je imel celo 6,1-litrski V-8 s 420 konjskimi močmi.

Četrta generacija iz leta 2011 je s povsem novim modelom obeležila več kot 4 milijone prodanih primerkov od leta 1992. Novi Grand Cheroke naj bi zagotovil idealno mešanico prefinjenosti na cesti in zmogljivosti za terensko vožnjo, z elegantno novo zunanjo obliko ter množico varnostnih in tehnoloških funkcij. Model Trailhawk je bil predstavljen leta 2017 kot najhitrejši in najmočnejši športnik doslej. Ponašal se je s 6,2-litrskim motorjem V-8.

Jeep Grand Cherokee 4xe 30th Anniversary ima edinstven zatemnjen zunanji videz s spremenjeno sprednjo masko, dvojnim izpuhom, dvojno sončno streho, novimi 20-palčnimi črnimi platišči, oznako posebne izdaje in zadnjo masko ​​v barvi karoserije ter še nekaj drugih posebnosti. V notranjosti so potnikom namenjeni črni usnjeni sedeži, avdio sistem Alpine z devetimi zvočniki in 10,1-palčni zaslon na dotik, brezžična povezljivost ter tridimenzionalni prikaz navigacije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol