Velikonočni prazniki pri Renaultu: namesto dobrot slaba novica

Pri Renaultu so bili zaradi pomanjkanja polprevodnikov primorani prekiniti proizvodnjo povsem novega električnega Megana  E-Tech Electric, obetajo se zamude pri dobavi.

Delavcem v Renaultovi tovarni Douai v severni Franciji letošnji velikonočni prazniki ne bodo ostali v lepem spominu. Na predpraznični četrtek so morali začasno ustaviti komaj začeto serijsko proizvodnjo povsem novega električnega Mégana E-Tech Electric. Po poročanju francoskih medijev bo zaustavitev zaradi pomanjkanja polprevodnikov in delov iz Ukrajine in Kitajske, zaenkrat trajala vsaj do 25. aprila, 2.300 zaposlenih v tovarni pa bo do takrat imelo skrajšani delovni čas.

Prve primerke Mégana E-Tech Electric, ki so očitno že izdelani, naj bi francoskim kupcem izročili v maju, kot je bilo načrtovano. Vendar bodo nadaljnje dobave novega električnega avtomobila, zaradi velikonočne zaustavitve proizvodnje po vsej verjetnosti kasnejše od prvotnih predvidevanj. Renault sicer ni edini avtomobilski proizvajalec, ki ima težave pri dobavah novega električnega modela zaradi manjkajočih sestavnih delov. 

Pri Volkswagnu so na primer moral odložiti prihod modela ID.5, vendar pa gre za drugačno situacijo, saj pri nemškem proizvajalcu še vedno razmeroma nemoteno prodajajo nekoliko manjši ID.4, čeprav morajo kupce seznaniti z dolgimi dobavnimi roki, medtem ko je Mégane E-Tech povsem nov model in hkrati prvi,  ki je nastal na novi platformi CMF-EV, zato je izjemno pomemben za Renaultove načrte z električnimi avtomobili. Kako bo prekinitev proizvodnje, ki najbrž ni zadnja, vplivala na dobave slovenskim kupcem, zaenkrat še ni znano, ob predstavitvi so pri uvozniku Renault-Nissan Slovenija napovedali, da bodo prvi avtomobili k nam prispeli v septembru.

Preberite še: Prvi kilometri z Meganom, ob katerem je težko ostati ravnodušen

Kot kaže pa niso zaskrbljeni samo delavci tovarne v Douaiju. Tudi za tovarno v Cléonu, kjer izdelujejo elektromotorje za Renaultove električne avtomobile, že od marca veljajo omejitve proizvodnje, zato se dodatne zamude lahko pojavijo še pri kakšnem modelu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja