Video: Kaj se zgodi, ko drug v drugega trčita dva električna avtomobila

12. 10. 2021 | Jure Šujica
Deli
Video: Kaj se zgodi, ko drug v drugega trčita dva električna avtomobila (foto: Zajem zaslon: Youtube)
Zajem zaslon: Youtube

In glavno vprašanje: je baterijski sklop ostal nepoškodovan?

Varnost v primeru nesreče je ena izmed glavnih skrbi privržencev, predvsem pa nasprotnikov električnih avtomobilov. A zadnji preizkusni trki so pokazali, da najnovejši električni avtomobili v primeru trka pri hitrosti 64 kilometrov na uro ne bi utrpeli poškodb baterijskega sklopa, posledično pa sklop ne bi predstavljal nobene dodatne nevarnosti za voznika in potnike. A preizkusnih trkov v imenu varnosti vseeno ni nikoli preveč.

Na Kitajskem so zato opravili medsebojno primerjavo varnosti dveh najbolje prodajanih električnih avtomobilov na tamkajšnjem trgu, Tesle Model Y in pa Volkswagna ID.6 Crozz. Pri slednjem gre za večjega brata v Evropi bolje poznanega ID.4, kar pomeni, da je bil od Teslinega modela tudi nekoliko težji in večji. To pa nenazadnje nekoliko pojasnjuje tudi rezultate trčenja, ki so bili vsekakor zanimivi.

Bateriji vendarle brez poškodb

Oba avtomobila sta med seboj trčila s hitrostjo 64 kilometrov na uro, trk pa je bil opravljen s pokrivnostjo ene tretjine na voznikovi strani. Ob trku je Model Y utrpel tolikšne poškodbe karoserije, da je bilo nemogoče odpreti voznikova vrata, le s težavo pa so se odprtla tudi zadnja leva vrata, medtem ko so se vsa štiri vrata pri ID.6 odpirala brez težav. Hkrati je Model Y utrpel tudi poškodbe A stebrička na voznikovi strani.

Preizkusne lutke so sicer na več koncih zadele v zračne vreče (kar je seveda tudi njihov namen) in pa v karoserijske elemente, vseeno pa pa njihove poškodbe domnevno niso bile tolikšne, da bi bila življenja potnikov v nesreči ogrožena. Sicer pa si lahko celoten trk in analizo posledic ogledate v zgornjem videu – a žal brez dodatne razlage, vsaj za večino, saj je pospremljen z razlago v kitajskem jeziku.