Video: legendarni terenec šokiral komisarje na preizkusnih trkih

3. 6. 2022 | Jure Šujica
Deli
Video: legendarni terenec šokiral komisarje na preizkusnih trkih (foto: Jeep)
Jeep

Med enim izmed preizkusov se je najbolj prepoznaven model znamke Jeep tudi prevrnil na bok

Preizkusni trki – v Evropi jih med drugim izvaja neodvisna organizacija Euro NCAP – so že sami po sebi precej atraktivni dogodki. Seveda pa ne gre za trke, ki bi bili sami sebi namen. Namenjeni so preverjanju iz izboljšanju varnosti v novih avtomobilih, rezultati evropske organizacije pa imajo precej velik vpliv na proizvajalce na tukajšnjih trgih.

V ZDA na drugi strani zanje skrbi IIHS, Združenje zavarovalnic za varnost na avtocestah, ki je pred kratkim pod drobnogled vzelo Jeep Wranglerja. Med preverjanjem njegove varnosti so izvedli tudi čelni trk za majhno prekrivnostjo, na katerem pa je Wrangler, milo rečeno, pogrnil.

Preberite še: Test: Jeep Gladiator 3.0 V6 Multijet Overland (2022)

Avtomobil je namreč v mirujočo oviro trčil z levo stranjo, po trku pa se je nato prevrnil na desni bok, kar je bilo za komisarje (razumljivo) nesprejemljivo.

Kar je še nekoliko bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da je Wrangler s tem ponovil rezultat iz leta 2019, pri Jeepu pa so od tedaj ojačali sprednji del, s čimer bi tovrstne dogodke preprečili. A očitno ne dovolj.

Komisarji organizacije so na preizkusnih lutkah odkril poškodbe voznikovih nog, ki so posledica deformacije predela, kjer se nahajajo stopalke za plin, poškodb pa so bili deležni tudi potniki na desni strani, kamor se je avtomobil prevrnil. Zaščitna kletka vozila ob tem sicer ni utrpela večjih poškodb.

Sicer pa avtomobil ni blestel tudi na drugih področjih. Zgolj zadostna je bila namreč zaščita potnikov v drugi vrsti pri bočnem trku, kjer so z glavami trčili ob C stebriček in pa nosilno konstrukcijo platnene strehe. Hkrati naj bi bilo (pod)povprečno tudi delovanje žarometov.

Pri Jeepu oziroma Stellantisu se na drugi strani na kritike IIHS ne ozirajo prav dosti. V izjavi za javnost so namreč zapisali, da Wrangler zadostuje vsem zahtevam ameriških oblasti oziroma jih na določenih področjih tudi presega. Hkrati dodajajo, da do težav, ki jih omenjajo na testih, v realnem svetu, kjer se morajo avtomobili resnično dokazati, ne prihaja. Kljub temu pa bodo rezultate preizkusnih trkov IIHS vzeli pod drobnogled.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol