Video: Novi Ford Focus uradno predstavljen že čez teden dni

3. 4. 2018 | Jure Šujica
Deli
Video: Novi Ford Focus uradno predstavljen že čez teden dni (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Natančne podrobnosti za zdaj ostajajo skrivnost, že dlje časa pa je znano, da naj bi se ponudbi pridružila nova, terensko naravnana različica z oznako Active.

Čeprav se o njem bolj malo govori, bo nova, četrta generacija Fordovega Focusa na evropske trge prišla že letošnjo pomlad. Zdaj pa je končno znan tudi točen datum prihoda novinca. Razkril ga je pravzaprav Fordov zastopnik za Romunijo, ki je na svojem profilu na Facebooku objavil kratek video napovednik nove priljubljene kombilimuzine. Ta bo svojo premiero doživela že čez teden dni, 10. aprila.

Novi Ford Focus bo nadaljeval strategijo Modrega ovala, ki med drugim narekuje izdelavo enotnih avtomobilov za vse svetovne trge. Kljub temu pa je bil razvit v Fordovem evropskem razvojnem centru v nemškem mestu Kelmorajn (Köln) pod vodstvom podpredsednika oddelka za produktno načrtovanje v Evropi, Joeja Bakaja, in Fordovega strokovnjaka za manjše avtomobile Darrena Palmerja.

V videu lahko vidimo nezakrit avtomobil v temno sivi barvi, vseeno pa je celotna podoba vozila še vedno precej neznana, saj nam Ford ponudi le detajle vozila. Vseeno pa v oči padejo novi LED-matrični žarometi na sprednjem delu vozila in široko razpotegnjen napis 'FOCUS' nad prostorom za registrsko oznako vozila – nekaj, česar pri Fordu do zdaj nismo bili vajeni.

Čeprav za zdaj še ni bilo govora o motorni opremljenosti vozila, naj bi osnovo predstavljali litrski trivaljni motorji z močjo 100, 125 in 140 'konjev', kakršne poznamo že zdaj. Nadgradnja teh bo 1,5-litrski štirivaljnik, vrh bencinske ponudbe pa bo do prihoda različice RS predstavljala izvedba ST z dvolitrskim bencinskim motorjem. Dizlom naj se Ford še ne bi odpovedal, v ponudbi naj bi tako ostala dva motorja s prostornino 1,5 in dva litra.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja