(Video) Novi Nissan 400Z je tik pred vrati!

11. 9. 2020 | Jure Šujica
Deli
(Video) Novi Nissan 400Z je tik pred vrati! (foto: Youtube: Nissan)
Youtube: Nissan

Po 12 letih bo naposled nasledil ostarelega 370Z.

Japonske avtomobilske znamke so bile ob koncu 80. In v prvi polovici 90. let znane (tudi) po svojih, pogosto cenovno precej dostopnih, a hkrati dovolj zmogljivih športnih kupejih. Nato pa je sledil mrk in omenjeni trg je skorajda izginil. Nekaj let (z izjemo odsotnosti med letoma 2000 in 2002) je tako vlogo osamljenega jezdeca opravljal zgolj ena znamka in sicer Nissan z modeloma 350Z ter kasneje 370Z.

Dandanes je ponudba tovrstnih avtomobilov znova nekoliko bolj pestra, 370Z pa še vedno vztraja na trgu v bolj ali manj enaki podobni, kot je pred več kot desetletjem prišel na trg. A kot je znano že približno leto in pol se pri Nissanu pripravljajo na predstavitev njegovega naslednika. Ta je pravzaprav že pripravljen, svetu pa se bo predstavil že v prihodnjem tednu.

Novinec, ki naj bi na trg prišel v prihodnjem letu, bo tako uradno razkritje doživel v sredo, 16. septembra, Nissan pa je ob tem že razkril nekaj podrobnosti. Tako je znano, da bo za pogon skrbel trilitrski šestvaljnik s konfiguracijo valjev v obliki črke V (kar je moč slišati tudi v zgornjem videu), za pretikanje med prestavami bo skrbel (vsaj) ročni menjalnik, k večji  moči pa naj bi mu pomagali še dve turbo puhali. Kakšno moč bo proizvedel sicer ni znano, znano je le, da bo številka višja kot pri predhodniku. Hkrati ostaja prisoten tudi pogon na zadnji kolesni par.

Po besedah Nissana so športni avtomobili eden izmed ključnih elementov znamke, na kar nakazuje tudi dejstvo, da je družina Z, ki do danes (brez da bi upoštevali prihajajočega člana) šteje že šest generacij, na trg z modelom 240Z zapeljala pred 50 leti, z modelnim letom 2020. Temu so nato sledili še modeli 280ZX, 300ZX (prve in druge generacije), 350Z in aktualni 370Z.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol