Video: Škoda Enyaqa postavila ob bok Pipistrelovemu letalu: kateri je bolj učinkovit?

27. 1. 2022 | Jure Šujica
Deli

Poraba 'goriva' je pri obeh vozilih minimalna.

Ali se na pot odpraviti z lastnim letalom, ali z avtomobilom za veliko večino zemljanov verjetno ni ravno relevantno vprašanje. Kljub temu pa je stroškovna primerjava, če bi se za tak podvig odločili vsekakor zanimiva. No, vsaj v svetu motorjev z notranjim zgorevanjem je seveda jasno, da je letenje z bencinsko gnanimi letali neprimerno dražje, kot vožnja z avtomobilom. Kaj pa v svetu elektromotorjev?

Preberite še: Škoda Fabia: To je njen recept za uspeh - Avto Magazin TV

Zanimivo primerjavo med električnim avtomobilom in letalom so tako naredili pri britanskem zastopniku znamke Škoda, kjer so ob bok Enyaqu iV 80 postavili ultralahko električno letalo slovenskega proizvajalca Pipistrel, Velis Electro. Gre namreč za prvo električno gnano potniško letalo z dovoljenjem agencije EASA. Na Otoku sta sicer zaenkrat prisotna le dva primerka, pričakovati pa je pravo poplavo novih letal v bližnji prihodnosti.

Na prvi pogled se zdi, da primerjava ni ravno na mesu, kar pa vsaj z vidika uporabnosti še zdaleč ni res. Škodin križanec se je tako na eni strani izkazal s precej večjim dosegom. Po zaslugi baterijskega sklopa s kapaciteto 82 kilovatnih ur je namreč z enim polnjenjem sposoben prevoziti 532 kilometrov. Doseg električnega letala na drugi strani znaša le 200 kilometrov ob predpostavki, da leti s potovalno hitrostjo 200 kilometrov na uro.

Na drugi strani je potrebno omeniti, da je Enyaq opremljen s 150-kilovatnim elektromotorjem, medtem, ko je motor v letalu precej šibkejši, saj ponuja le 60 kilovatov moči, napaja pa ga 24,8-kilovatnih ur 'velik' baterijski sklop. Za napolnitev slednjega je sicer potrebna ena ura na trifazni polnilnici, medtem ko je Enyaqa do 80 odstotkov kapacitetena hitri polnilnici  mogoče napolniti že v 29 minutah.

Zanimiva pa je na drugi strani primerjava stroškov porabe elektrike. Enyaq tako na vsako prevoženo miljo (1,608 kilometra) porabi za 4,6 britanske penije elektrike, Velis pa le za dva penija. Res pa je, da avtomobil ponuja prostor štirim oziroma petim potnikom in 585 litrom prtljage, medtem, ko bosta v letalu lahko naenkrat letela le dva potnika. Primerjava avtomobilskega in letalskega prometa tako še nikoli ni bila bolj zanimiva.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"