Video: Volkswagen Amarok v boju z madžarskim tramvajem

5. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli
Video: Volkswagen Amarok v boju z madžarskim tramvajem (foto: Newspress)
Newspress

Avtomobil je kompozicijo kljub skoraj 20-krat večji teži po začetnih težavah naposled le premaknil.

Volkswagen je v razred terenskih poltovornjakov vstopil relativno pozno. Navsezadnje govorimo o nišnem razredu, ki pa ga že desetletja krojijo avtomobili, kot so Ford Ranger, Toyota Hilux in drugi. Kljub temu pa je bil vstop v razred z Amarokom odločen, s prenovo pred dvema letoma pa so se apetiti še nekoliko povečali.

Da gre za resen avtomobil, poskuša Amarok dokazati že s svojo podobo, pozornost pa vzbuja tudi s trilitrskim šestvaljnim dizlom nad prednjo osjo. Ta namreč proizvede spoštljivih 272 'konjev' oziroma okroglih 200 kilovatov moči in 580 njutonmetrov navora. Ta še posebej prav pride pri vleki težkih vozil, kot so ne nazadnje bivalne prikolice ali prikolice z gliserji.

Specialisti za vleko vlakov vendarle v Veliki Britaniji

Kakšne pa so resnične zmogljivosti avtomobila, je Volkswagen pred dnevi dokazal v madžarskem mestu Debrecen, ko je z Amarokom poskusil vleči kar mestni tramvaj. 42,9 tone težko in 32,3 metra dolgo vozilo se je sprva izkazalo kot pretežak nasprotnik za 2,28 tone težak avtomobil, a je ta na koncu – po veliki zaslugi štirikolesnega pogona – naposled le premaknil težko vozilo.

Volkswagen se je pred leti sicer že loteval podobnih oziroma celo nekoliko bolj zahtevnih preizkusov. S športnim terencem Touaregom je tako (ob manjših predelavah) premaknil letalo Boeing 747. A specialist za vleko takšnih in drugačnih vlakov ostaja Land Rover. Z modelom Discovery so namreč Britanci leta 2016 uspešno vlekli kompozicijo treh železniških vagonov s skupno težo 100 ton. Leto dni pozneje pa so nato z nekoliko močnejšim Discoveryjem na 16 kilometrov dolgem odseku vlekli še 100 metrov dolg in 110 ton težak cestni vlak.