Vision iV - novi električni koncept češke znamke

12. 2. 2019 | Jure Šujica
Deli

V Ženevi predstavljen koncept naj bi pomenil napoved prvega električnega križanca znamke Škoda.

Od Škode kot dela Volkswagnovega koncerna je pričakovati, da bo v prihodnje vedno več pozornosti namenjala električnemu pogonu. To pravzaprav Čehi že počnejo, eden izmed rezultatov tega pa je koncept Vision E, ki je bil pred kratkim tudi v Sloveniji in naj bi kmalu ugledal serijsko proizvodnjo. Danes pa je Škoda predstavila nov koncept električnega avtomobila, poimenovan Vision iV.

Koncept – sodeč po skicah in ob tem, da gre za prvi Škodin model na novi platformi MEB za električne avtomobile koncerna Volkswagen, gre najverjetneje za serijsko izvedbo koncepta Vision E – želi že na prvi pogled izpostaviti športen karakter. Na to nakazuje z 22-palčnimi platišči in prepoznavno široko masko. Posebnosti vozila so sicer odsotnost kljuk za odpiranje vrat, široki blatniki in kamere na vratih, ki so v konceptu povzeli iz Audijevega modela e-tron in z njimi nadomestili vzvratna ogledala.

Koncept Vision iV pa ne bo edina električna novost, ki jo bo Škoda pripeljala v Ženevo. Poleg nje se bo namreč obiskovalcem predstavil še par v osnovi sicer že znanih modelov, a z novim pogonskim sklopom: električni Škoda Citigo in priključnohibridni Superb. Prvi serijski električni avtomobil, za osnovo katerega bo poskrbel predstavljeni koncept, naj bi medtem luč sveta ugledal leta 2020, za njegovo realizacijo pa bo namenjen le del dveh milijard evrov, kolikor jih bo Škoda v prihodnjih štirih letih namenila za razvoj elektromobilnosti.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"