Vlada delno zaustavlja prepoved izvajanja registracijskih postopkov

6. 4. 2020 | Jure Šujica
Deli
Vlada delno zaustavlja prepoved izvajanja registracijskih postopkov (foto: Saša Kapetanovič)
Saša Kapetanovič

Prepoved bo na začetku umaknjena zgolj za nekatere skupine novih vozil, ki služijo opravljanju gospodarskih dejavnosti.

Pred dobrimi 14 dnevi je vlada oziroma ministrstvo za infrastrukturo uvedlo nov ukrep, s katerim so do nadaljnjega prepovedali opravljanje tehničnih pregledov, posledično pa tudi registracije in zavarovanja vseh vrst motornih vozil. Takšen ukrep naj bi trajal vsaj mesec dni oziroma do 16. aprila. A, kot vse kaže, bo vsaj za nekatere vrste vozil omenjeni ukrep ukinjen še pred navedenim datumom.

Izkazalo se je namreč, da so omenjeni (in podobni) ukrepi prinesli številne nevšečnosti različnim  gospodarskim subjektom, zaradi česar so se na vladi že odločili za uvedbo nekaterih izjem. Tako bo po novem spet omogočeno izdajanje prometnih dovoljenj za nova tovorna vozila in tovorna vozila, ki bodo v Sloveniji registrirana prvič, hkrati pa tudi avtobuse, traktorje, priklopna vozila in vsa preostala podobna vozila. Vse več je namreč primerov, ko lastniki ravno zaradi te ovire ne morejo opravljati svojih dejavnosti.

Sprejet ukrep pa bo tako veljal le za vsa nova vozila oziroma vozila, ki bodo v Sloveniji registrirana prvič, ne pa tudi za podaljšanje registracij (osebnih in tovornih) vozil, ki so že registrirana v Sloveniji. Lastniki teh vozil se bodo (z nekaterimi izjemami) tako še naprej lahko vozili pretečeni registraciji in zavarovanju navkljub. Njihova veljavnost je bila namreč po ukrepu vlade podaljšana do preklica, pri čemer pa si na vladi prizadevajo, da bi v čim krajšem času lahko ponovno začeli izvajati registracijske postopke preostalih vozil.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"