Vlada predstavila energetski koncept Slovenije

2. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli
Vlada predstavila energetski koncept Slovenije (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

V sklopu koncepta bo velik poudarek namenjen uporabi zemeljskega plina tudi v cestnem prometu.

Vlada je na začetku marca sprejela tako imenovani Energetski koncept Slovenije. Gre za dokument, ki temelji na decembra predstavljeni strategiji za vzpostavitev ustrezne infrastrukture v zvezi z alternativnimi gorivi. Eden izmed najpomembnejših ciljev omenjenega koncepta je tudi opuščanje uporabe fosilnih goriv, kot so premog in seveda naftni derivati.

Koncept tako med drugim vključuje dolgoročne načrte o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, ki naj bi se do leta 2030 zmanjšali za 40 odstotkov, do leta 2050 pa za 80–95 odstotkov v primerjavi s količino leta 1990. Do leta 2020 naj bi se za 25 odstotkov v primerjavi s trenutno situacijo povečal delež uporabe obnovljivih virov energije, ta številka pa naj bi se nato do leta 2030 povečala še za dve odstotni točki.

Veliko pozornosti je v sklopu omenjenega koncepta razumljivo namenjenega spodbujanju uporabe alternativnih virov v cestnem prometu. Spodbujala se bo tako uporaba električnih in hibridnih vozil kakor tudi avtomobilov na zemeljski plin. Ta je namreč še vedno precej bolj čist kot na primer bencin ali dizel in tako manj obremenjujoč za okolje. Velik poudarek bo namenjen razvoju in predvsem elektrifikaciji železniškega prometa, kamor bo nato preusmerjen velik del cestnega (predvsem tovornega) prometa.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja