Vlada prepovedala tehnične preglede. Kaj sedaj?

16. 3. 2020 | Jure Šujica
Deli
Vlada prepovedala tehnične preglede. Kaj sedaj? (foto: Profimedia)
Profimedia

Izvajanje pregledov bo ukinjeno vsaj za mesec dni oziroma do 17. maja.

V ponedeljek smo v Sloveniji vstopili v novo obdobje na področju reševanja krize, povezane z izbruhom virusa COVID-19. Uvedena je bila namreč prepoved delovanja številnih ustanov, služb in organizacij, ki niso nujno potrebne za vsakodnevno življenje in hkrati predstavljajo nevarnost za tveganje dodatnega širjenja bolezni. Tudi tehnični pregledi.

Vlada je na ponedeljkovi dopisni seji sprejela odlok, ki prepoveduje izvajanje tehničnih pregledov za vse vrste vozil, hkrati pa v skladu s tem odlokom ne bodo dovoljeni tudi vsi drugi povezani procesi. Tako bo nemogoče opraviti registracijo vozil in skleniti avtomobilsko zavarovanje.

Omenjeni ukrep bo torej veljal po potrebi. Pojavlja se vprašanje, kaj storiti v primeru, da nam prav v tem obdobju poteče registracija? Na Ministrstvu za infrastrukturo poudarjajo, da se bo pri vseh vozilih veljavnost tehničnega pregleda, registracije in zavarovanja podaljšala do 17. maja, hkrati pa opozarjajo voznike, naj se na cesto podajajo zgolj v vozilih, ki so tehnično brezhibna, oziroma nimajo vsaj na oko opaznih pomanjkljivosti.

Zaradi trenutne prepovedi opravljanja tehničnih pregledov torej vozniki na papirju neregistriranih vozil ne bodo imeli težav, bi pa te lahko nastopile v primeru, da bo ukrep prepovedi prenehal veljati prepozno, s čimer bi prišlo do prevelikih čakalnih dob za opravljanje pregledov. A glede na to, da naj bi po pričakovanjih takšen ukrep prepovedi trajal do 31. marca, za takšen scenarij večje bojazni ni.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol