Volkswagen bo ustavil proizvodnjo Beetla, naslednika ne bo

9. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli

Ljubitelji retro avtomobilov Volkswagen se bodo tako morali zadovoljiti z I.D. Buzzom, ki pa bo na ceste zapeljal šele čez štiri leta.

Na letošnjem ženevskem avtomobilskem salonu smo po pričakovanjih videli številne novosti in premiere, tudi na razstavnem prostoru, kjer je največjo pozornost požela študija Vizzion. A proizvajalec iz Wolfsburga je morda bolj kot z omenjenim konceptom javnost presenetil z izjavo, da bo nehal proizvajati model (New) Beetle, hkrati pa dodal, da ne načrtuje predstavitve njegovega naslednika. Avtomobil bo tako v proizvodnji ostal do konca letošnjega leta.

Ukinitev priljubljenega modela, katerega korenine segajo na sam začetek znamke, saj je nadomestil 'originalnega Volkswagna', Hrošča, je potrdil Frank Welsch, vodja oddelka za raziskave in razvoj v podjetju iz Wolfsburga. Ob tem je potrdil, da za avtomobil ne načrtujejo zamenjave, privrženci retro sloga pa bodo tako morali počakati na prihod električnega kombija I.D. Buzz, ki naj bi na ceste zapeljal šele leta 2022.

Tako imenovani 'Novi hrošč' (New Bettle) je sicer lani praznoval 20. obletnico prihoda prve generacije na trg, trenutna generacija pa je na trg zapeljala leta 2011. Čeprav se oblikovno spogleduje s slavnim predhodnikom, pa je New Beetle s prvo generacijo od svojega 'predhodnika' precej drugačen že v osnovi, saj ima pogon zdaj na sprednjem kolesnem paru, v sprednji del pa je bil prestavljen tudi motor vozila. Glede na to, da Volkswagen ni zanikal morebitne Hroščeve vrnitve nekoč v prihodnosti, obstaja upanje na še drugo vrnitev, v tem primeru najverjetneje z električnim pogonom.