Volkswagen časti dve generaciji Tiguana in napoveduje novo

18. 4. 2020 | Jure Šujica
Deli

V 13 letih so proizvedli že šest milijonov vozil, od tega zgolj slab milijon lani. A cilji so še višji.

Znano je, da je Volkswagen Golf eden od najbolje prodajanih avtomobilov vseh časov, na večni lestvici pa se uvršča na drugo mesto za Toyoto Corollo. No, Volkswagen ima z dobrimi 21 milijoni izdelanimi primerki med zgornjo deseterico tudi Hrošča, prav lahko pa bi se zgodilo, da se bo v prihodnjih letih med najbolje prodajane avtomobile vseh časov uvrstil še en njihov model, križanec Volkswagen Tiguan.

13 let mineva, odkar je Volkswagnov križanec v prvi generaciji zapeljal na svetovne ceste, in prav verjetno si takrat, leta 2007, nihče pri Volkswagnu ni predstavljal, da bo njihov najmlajši model nekoč dosegel takšen uspeh, kot ga je. A že v prvem letu proizvodnje je Tiguan postal najbolje prodajani križanec na domačem trgu, in hitro je postalo jasno, da so pred njim lepi časi.

Naposled tudi kot priključni hibrid

150.000 vozil je znašala številka proizvedenih avtomobilov v prvem letu proizvodnje – najmanj v vsej njegovi zgodovini. Proizvodnja je namreč iz leta v leto rasla, leta 2011 pa je že presegla pol milijona enot. Marsikaj pa se je nato spremenilo z novo, leta 2016 predstavljeno generacijo. Ta je namreč povzela novo platformo MBQ, hkrati pa je že leto po predstavitvi dobila novo različico, poimenovano Allspace, ki je pravzaprav postala še bolje prodajana kot običajna.

Kje je torej meja za Tiguana? Glede na to, da je Volkswagen zgolj v lanskem letu po vsem svetu izdelal 910,926 vozil – vsakih 35 sekund enega, skupaj pa že šest milijonov –, je morda že v prihodnjem letu mogoče pričakovati en milijon izdelanih vozil v letu dni. K temu bo zagotovo veliko pripomogel prenovljeni Tiguan, ki bo svojo premiero doživel še letos. Podrobnosti prenove sicer ostajajo večinoma znane, so pa pri Volkswagnu napovedali, da bo na voljo tudi kot priključni hibrid.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol