Volkswagen je pri elektriki prekosil samega sebe, do kdaj še avtomobili s termičnimi motorji?

15. 11. 2022 | Matjaž Gregorič
Deli

Proizvodnja električnih modelov ID. je presegla mejo pol milijona, prodajni cilj so dosegli leto prej, kot je bilo načrtovano.

Volkswagen kljub težkim razmeram pri dobavah pospešeno napreduje z elektrifikacijo svojih modelov, visoko ostaja tudi število naročil. Doslej so samo letos prodali 135.000 električnih avtomobilov, kar je 65 odstotkov več kot lani. Zdaj je tudi uradno, da se bo proizvodnja modelov s termičnimi motorji v Evropi končala do leta 2033, medtem ko bo do leta 2026 na cestah deset novih električnih avtomobilov.

Odkar so kupcem pred dvema letoma izročili prve primerke modela ID.3, so skupaj dobavili že pol milijona električnih avtomobilov in to kljub težkim razmeram pri dobavah posameznih komponent, zlasti polprevodnikov. Do leta 2030 naj bi električna vozila predstavljala že vsaj 70 odstotkov Volkswagnove prodaje v Evropi, v ZDA in na Kitajskem pa si za to obdobje prizadevajo za več kot 50-odstotni delež.

Med desetimi novimi električnimi modeli bodo pri Volkswagnu imeli vse od osnovnega avtomobila s ciljno ceno pod 25.000 evrov do novega paradnega Aera B (verjetno z oznako ID.6).

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol