Volkswagen ne bo gradil v Turčiji. Morda kje drugje?

2. 7. 2020 | Jure Šujica
Deli

Pred časom se je kot ena izmed možnosti omenjala gradnja tovarne v Srbiji.

Gradnja nove tovarne v Turčiji je projekt, o katerem se v medijih govori že dlje časa. Po prvih zapletih je tako že kazalo, da bo nemški avtomobilski velikan projekt povsem opustil oziroma ga preselil v Srbijo oziroma katero izmed vzhodnoevropskih držav, kar pa se naposled ni zgodilo. A Turčija kot kaže nove tovarne vseeno ne bo dobila, vsaj zaenkrat ne.

Po tem ko je bil v lanskem letu za odpoved gradnje kriva nestabilna situacija v bližnji Siriji, se je tokrat zapletlo zaradi same ekonomske situacije v svetu in upada prodaje novih vozil, ki ga je povzročil izbruh korona virusa. Volkswagen bo namesto tega do nadaljnjega svoje avtomobile še naprej proizvajal v obstoječih tovarnah.

Za kako velik projekt gre priča že sama vrednost projekta, ki je bil ocenjen na 1,3 milijarde evrov. Tovarna naj bi bila sicer dokončana v roku dveh let, v njej pa naj bi nato proizvajali Volkswagnovega Passata in pa Škodo Superb. Letno naj bi sicer izdelali okrog 300.000 vozil, do česar pa vsaj še nekaj let oziroma do stabilizacije situacije na avtomobilskem trgu še ne bo prišlo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol