Volkswagen obrnil hrbet Googlu in storitvi Alphabet

Novo tehnologijo in programsko opremo, potrebno za avtonomno vožnjo bodo razvijali z lastnim znanjem.

Volkswagen obrnil hrbet Googlu in storitvi Alphabet (foto: Volkswagen) Volkswagen
3. 2. 2021

Povezovanje avtomobilskih proizvajalcev s tehnološkima gigantoma Google in Apple je vsaj na področju razvoja novih generacij infozabavnih sistemov skorajda samoumevno. Ravno pred dnevi je Ford najavil poglobitev sodelovanja na tem področju z Googlom, s katerim bodo skupaj razvijali nove aplikacije za uporabo v novih vozilih. Še nekoliko daljše je na drugi strani sodelovanje med Applom in koncernom Hyundai. Nekoliko drugačen pa bo kot kaže razvoj sistemov za avtonomno vožnjo.

Čeprav je Google na tem področju že precej dejaven in tako preko svoje storitve Alphabet ponuja možnosti za sodelovanje z različnimi proizvajalci pa je sedaj postalo znano, da je po Mercedes-u ameriškemu tehnološkemu gigantu hrbet obrnil tudi koncern Volkswagen. Kot so včeraj razkrili pri nemškem avtomobilskem gigantu naj bi namreč tovrstno tehnologijo v prihodnosti razvijali sami.

Kot je za portal Automotive News Europe razkril Markus Duesmann, prvi mož Audija in hkrati član upravnega odbora v koncernu Volkswagen naj bi namreč načrtovali razvoj lastne programske opreme, ki pa naj bi bila po njegovem mnenju povsem konkurenčna Alphabetu, pa tudi sistemom drugih proizvajalcev, kot sta Apple in Amazon.

Kot razlog za takšno odločitev sicer pri Volkswagnu navajajo dejstvo, da gre nenazadnje za drug največji avtomobilski koncern na svetu, ki vsako leto proizvede več milijonov novih avtomobilov, zaradi česar je razvoj čim večjega števila lastnih rešitev še kako smiseln. Tudi zato so v podjetju pred časom ustanovili posebno vejo za razvoj novih programskih rešitev, Car.Software.Org, v kateri je že zaposlenih okrog 5.000 ljudi.