Pri Volkswagnu od avgusta motena proizvodnja

27. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli

Nemški proizvajalec naj bi slaba dva meseca vsak teden za dan ali dva prekinil proizvodnjo z namenom doseganja standardov WLTP.

Težave zaradi uvajanja novih standardov merjenja izpustov vozil WLTP v koncernu Volkswagen se, kot kaže, še širijo in poglabljajo. Potem ko je bil proizvodnjo zaradi prilagajanja novim standardov do preklica prisiljen ustaviti Porsche, bo podoben ukrep, a v precej manjšem obsegu, uvedlo tudi njegovo matično podjetje Volkswagen.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters naj bi nemško podjetje z avgustom uvedlo začasne prekinitve proizvodnje vozil v matični tovarni v Wolfsburgu, in sicer vsak teden za dan ali dva, ukrep pa naj bi trajal do konca septembra. Podobno velja tudi za tovarno v mestu Zwickau, kjer pa obseg prekinitev proizvodnje še ni dorečen.

Sindikati kritični do poteze vodstva podjetja

Kot rečeno, naj bi ukrep začel veljati v avgustu, torej mesec dni pred začetkom veljave standarda WLTP. Iz Volkswagna sporočajo, da so za napovedani ukrep kriva dolgotrajna testiranja, potrebna za dodelitev certifikatov vsem modelom vozil v proizvodnji. »Samo znotraj palete vozil znamke Volkswagen moramo testirati več kot 200 vozil in izvedb ter jim v čim krajšem možnem času zagotoviti ustrezne certifikate. Da bi nam to uspelo, moramo testiranja izvajati neprestano,« je dejal generalni direktor Volkswagna Herbert Diess.

Volkswagen bo ukrep uvedel po kolektivnem dopustu podjetja, takrat pa bodo proizvajali zgolj vozila, ki bodo v tem času prestala testiranja. Na napovedane ukrepe se je že odzval predsednik sindikata delavcev Bernd Osterloh in izrazil nezadovoljstvo z napovedano zaustavitvijo. Meni namreč, da je do tega prišlo zaradi pomanjkanja kapacitet za testiranje vozil, kazen za to pa bodo sedaj plačevali delavci na prisilnem dopustu.

Prekinitev proizvodnje na drugi strani pomeni tudi še večje čakalne dobe na nove avtomobile, pri čemer morajo ravno zaradi novih standardov kupci novih vozil na svoje štirikolesnike že danes čakati tudi po več mesecev. Kako obsežne bodo nove zamude, je težko napovedati. Poleg Volkswagna in Porscheja so bili vsaj delno prisiljeni zaustaviti proizvodnjo tudi nekateri drugi proizvajalci, med njimi BMW, Audi in Peugeot.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"