Volkswagen prebrodil težave zaradi Ukrajine? Prvi znaki okrevanja na vidiku

19. 3. 2022 | Jure Šujica
Deli

Prizadete tovarne bodo s proizvodnjo najprej nadaljevale v prihodnjem tednu.

Kriza v Ukrajini se po treh tednih še vedno nadaljuje in ji še vedno ni konca, s tem pa se nadaljujejo tudi težave z dobavljanjem električnih kablov za nove avtomobile. A avtomobilski proizvajalci počasi vendarle rešujejo težave. Medtem ko proizvodnja novih električnih avtomobilov še vedno stoji, so pri Volkswagnu sedaj znova pripravljeni na zagon proizvodnje njihovega najbolje prodajanega modela v zgodovini, Golfa.

Po zadnjih podatkih naj bi z njo v matični tovarni v Wolfsburgu, kjer Golf nastaja, nadaljevali že prihodnji torek, zagon pa bo stekel postopoma. V praksi to pomeni, da bo v prvem tednu proizvodnja potekala v eni izmeni, po nekaj dneh pa naj bi bilo nato vzpostavljeno še delo v dodatni izmeni.

Prizadete tri tovarne, najprej se vrača Wolfsburg

A delo v Wolfsburgu še vseeno ne bo steklo povsem normalno. Vsaj v tem mesecu naj bi namreč delavci delali po skrajšanem delovnem času, proizvodnja nekaterih preostalih modelov, kot sta odhajajoči Touran in Tiguan pa naj bi potekala v zmanjšanem obsegu. Hkrati naj bi po skrajšanem delovnem času delali tudi zaposleni.

V preostalih dveh prizadetih tovarnah, v Dresdnu in mestu Zwickau, bo vračanje v normalne tire trajalo nekoliko dlje. Vsaj tovarna v Dresdnu naj bi se tako odprla šele v začetku aprila, situacija pa bi lahko nekoliko zamaknila bližajočo se proizvodnjo modela ID.5. Preostale Volkswagnove tovarne medtem niso bile prizadete in tako še naprej delujejo po načrtih.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel