Volkswagen v Arteonovo ponudbo uvaja pomembno novost

3. 6. 2020 | Jure Šujica
Deli
Volkswagen v Arteonovo ponudbo uvaja pomembno novost (foto: Volkswagen)
Volkswagen

Razširjena bo paleta karoserijskih različic, novosti pa sledijo tudi na področju varnosti in ekologije.

Volkswagen Arteon je že zapeljal v 'srednja leta' svoje življenjske dobe in počasi se približuje čas, ko bo dobil prve kozmetične (in seveda tudi tehnične) popravke. Sodeč po prvi skici bodo vsaj kozmetični popravki relativno skromni, bo pa zato sledila pomembna novost na področju karoserijskih različic.

Po treh generacijah štirivratnih kupejev (dveh generacijah Passata CC in eni generaciji Arteona) se namreč Volkswagen podaja še v vode tako imenovanih 'Shooting brake' karavanov. Gre za prvi tovrstni avtomobil v Volkswagnovi zgodovini in šele drugega v zgodovini celotnega koncerna. Prehitela ga je namreč le Panamera Gran Turismo.

Z novincem naj bi pri Volkswagnu modelu Arteon dodal povsem novo dimenzijo. »Z Arteonom Shooting Brake smo ustvarili novo razmerje med hitrostjo, močjo in prostornostjo,« je dejal Klaus Bischoff, vodja dizajna pri znamki in tudi koncernu Volkswagen. Vstopa v nov segment se sicer lotevajo v času, ko se številne avtomobilske znamke umikajo iz segmenta limuzin in karavanov.

Avtonomno (v mejah sposobnosti sistema)

Poleg nove karoserijske oblike pa bo Arteon deležen tudi številnih tehničnih novosti. Po zgledu nedavno posodobljenega Passata bo prejel najnovejši informativno-zabavni sistem MIB3, spremembe v korist večje ekonomičnosti in varnosti pa bodo sledile tudi na področju motorizacije in asistenčnih sistemov. Kot glavno novost na tem področju izpostavljajo sistem Travel Assist, ki naj bi do neke mere na dolgih potovanjih prevzel nadzor na volanom, plinom in zavoro vozila – vse do hitrosti 210 kilometrov na uro – ter tako razbremenil voznika.

Kaj vse so za novinca pripravili v Wolfsburgu, bo sicer znano čez natanko tri tedne, in sicer 24. junija, ko bo sledila tudi uradna predstavitev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja