Volkswagen vzpostavlja svoj program 'car-sharinga'

27. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli

Sprva bo storitev na voljo zgolj v Berlinu, pozneje pa tudi po drugih evropskih mestih. Napovedana je tudi širitev v ZDA in Kanado.

Tako kot električni pogon je tudi souporaba osebnih avtomobilov eden ključnih elementov mobilnosti v prihajajočih letih. Na prvem področju je vse bolj dejaven tudi Volkswagen, ki že ponuja elektrificirane pogonske sklope v nekaterih svojih avtomobilih – leta 2019 pa bo naredil nov korak s predstavitvijo družine električnih vozil I.D. A še pred tem pa bo podjetje iz Wolfsburga, kot kaže, vzpostavilo lasten program souporabe vozil.

Konec minulega tedna je nemško podjetje namreč objavilo načrt vzpostavitve nove veje podjetja, poimenovane We Share. Ta bo vzpostavljena v številnih večjih nemških mestih, začenši z Berlinom, z njo pa naj bi Volkswagen odprl lastno mrežo izposojevalnic električnih vozil za skupno rabo. Storitev naj bi zagnali sredi pomladi prihodnje leto, za njeno delovanje pa naj bi že v samem štartu zagotovili skupno 1.500 električnih vozil e-Golf.

Slovenije še ni na zemljevidu

O projektu je že spregovoril tudi član upravnega odbora Jürgen Stackman, ki je ob tem pojasnil, zakaj bo prav Berlin prvo mesto, ki bo dobilo novo storitev. »Zaradi njegove velikosti in goste poselitve je Berlin idealen trg za našo novo storitev, kjer vidimo velik potencial. Veliko ljudi, ki so storitev souporabe avtomobila že preizkusili, namreč tam tudi živi, njihovo število pa se iz dneva v dan veča.«

Kmalu po vzpostavitvi mreže naj bi Volkswagen v program vpeljal še dodatnih 500 vozil tipa e-Up!, tako e-Golf kot e-Up! pa bosta v uporabi le kratek čas, saj naj bi ju Volkswagen že z letom 2020 zamenjal z vozili družine I.D. Hkrati z menjavo flote naj bi Volkswagen še istega leta razširil storitve na druge evropske trge in trge Severne Amerike, pri čemer pa se bo znamka vsaj na začetku osredotočila na mesta, v katerih število prebivalcev ne presega milijon. V Sloveniji taka storitev vsaj še nekaj časa ne bo na voljo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"