Volkswagni bodo poslej videti precej drugače

24. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

S položaja glavnega oblikovalca se po treh letih poslavlja Jozef Kaban, njegova zamenjava pa je (čeprav za  zdaj še neuradno) že znana.

Obliko vseh Volkswagnovih avtomobilov v zadnjih letih je v največji meri narekoval slovaški oblikovalec Jozef Kaban. 50-letnik je sicer že skoraj celotno kariero prisoten v nemškem koncernu, kamor je prišel leta 1999 (izjema je le kratko, polletno obdobje pri znamki Rolls-Royce leta 2019), od tedaj pa je nadel podobo skoraj vsem znamkam skupine. Med drugim je ustvaril tudi podobo legendarnega Bugattija Veyron.

Preberite še: Čeprav mu gre dobro, bi bil lahko še drznejši

Tri leta po tem, ko je zasedel položaj vodje oblikovanja znamke, se bo moral sedaj posloviti. Njegovo delovno mesto bo namreč 1. februarja zasedel Andreas Mindt, dosedanji vodja oblikovanja pri Bentleyju, ki je med drugim pri Volkswagnu že pomagal oblikovati model Golf sedme generacije. Kaban se bo preselil na nižji položaj znotraj oblikovalskega oddelka znamke Volkswagen.

Čeprav uradnih informacij o tem, zakaj naj bi prišlo do zamenjave, pri Volkswagnu niso razkrili, naj bi se v ozadju skrivalo nezadovoljstvo Thomasa Schaeferja s Kabanovim delom. Tako naj bi od njega med drugim zahteval spremembo podobe koncepta ID.Life, predstavljenega na münchenskem avtomobilskem salonu leta 2021, s katerim je Volkswagen napovedal prihod novega kompaktnega električnega avtomobila (verjetno ID.2). Hkrati naj bi bilo nezadovoljstvo z obliko tudi razlog, zakaj je Schaefer ustavil projekt Trinity.

Mindt, ki bo nadomestil Kabana, ima na drugi strani oblikovanje in znamko Volkswagen tako rekoč v krvi. Rojen je bil namreč v mestu Wolfsburg, oblikovalec pa je bil pri omenjeni znamki tudi že njegov oče. Pri Bentleyju bo Mindta sicer zamenjal Tobias Suehlmann, dosedanji vodja zunanjega oblikovanja znamke, ki se je Bentleyju pridružil oktobra 2021. Pred tem je bil zaposlen že pri Aston Martinu, Bugattiju, McLarnu in tudi Volkswagnu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja